O veste proastă din Vaslui

Chevron a suspendat lucrările. Din nou.

-Protestul celor câteva sute de localnici a fost alimentat şi de persoane venite din restul ţării. Prezenţa jandarmilor nu a făcut altceva decât să îi aprindă şi mai tare pe pungeştenii furioşi. Într-un final, au rupt gardurile de protecţie şi au năvălit spre utilajele aflate în zonă.

Oricât de eroică ar părea fapta localnicilor, vă asigur că nu este o victorie. Nu este un motiv de mândrie sau un eveniment generator de efecte pozitive. Ba din contră. La Pungeşti au fost prezenţi jurnalişti din toată „lumea civilizată”, nu doar români. Ştirea sătenilor care sabotează în mod repetat activitatea celor de la Chevron va face înconjurul lumii. România lasă impresia de stat sălbatic, nesigur; de mediu de afaceri riscant pentru investitorii străini.

Posibilii investitori se conving acum că un contract semnat cu statul român nu prea are acoperire în realitate. Dacă tu, firmă privată străină, semnezi un acord cu Guvernul României pentru a-ţi desfăşura o afacere, nu înseamnă că planul se va realiza. Oricând poate să apară un impediment nebănuit, o ceată nărăvaşă de pungeşteni, râul, ramul, fantoma neamului patriot care apără meleagurile de invadatorii străini.

Cine poartă marea vină? Guvernul României, bineînţeles. Echipa selecţionată de tehnocratul Victor Viorel s-a mulţumit să aştepte. Cât să mai urle şi ţăranii ăia de disperare? Le trece pân’ la urmă. Vine frigul, vin sărbătorile, vin Moşii. Nu am văzut un reprezentant al guvernului prezent la Pungeşti. Între localnici, să negocieze, să le promită garanţii materiale. Măcar să îi mintă. Actualii cârmaci de la guvern sunt atât de comozi şi de blazaţi, încât le e lene şi să mintă.

Pentru mulţi dintre ei, România nici nu există peste Carpaţi sau mai la nord de judeţul Vrancea. Lumea lor se învârte între Gorj, Teleorman şi Bucureşti. Aici au capitalul politic, aici au ghearele înfipte în sute de hectare şi sute de metri pătraţi de vile etajate. Cu ocazia asta, tehnocratul Victor Viorel a simţit diferenţa dintre Târgu Jiu şi Cluj-Napoca. A găsit şi explicaţia. Clujenii sunt mai needucaţi. De-asta huiduie aiurea în faţa bisericii. Un om politic calculat şi adaptabil, cum este Victor Viorel, nu ar mai face greşeala să treacă dincolo de Carpaţi prea curând. Măcar până nu e gata autostrada Rm. Vâlcea-Sibiu.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.