Nu s-a murit degeaba, cațelor!

S-a murit degeaba la revoluție.

Păi pentru asta s-a murit la revoluție?

Nu trece un singur decembrie fără să văd măcar vreo două păreri aruncate cu siguranța, ori prin vreo oftare online ori la un pahar de șpriț de sărbători.

*

Pentru mine însă victoria celor ce au ieșit atunci în stradă e absolută, una dintre puținele, dacă nu chiar singura de acest fel a neamului ăsta. Nu vorbesc de păpușarii din spate, câți și care o fi fost, ci la oamenii care au ieșit în stradă.

Cei care au stat în fața gloanțelor, cei care au stat în fața tancurilor, cei care au murit, cei care au rămas schilodiți pe viață, cei care au strigat cu tot ce aveau pentru libertate.

O fi pornit de la pâinea pe cartelă, de la salamul cu soia, de la cozile de 4-5 ore pentru o portocală de Crăciun, dar de cerut nu s-au cerut nici banane, nici salam de sibiu, ci libertate.

Asta s-a cerut – libertate. Pentru niște oameni care nu știau ce e aia și cum arată de fapt și își puneau viața pe line doar pentru un simplu gând, pentru un cuvânt frumos, lucrul ăsta este nici mai mult nici mai puțin decât miraculos.

*

Libertate, libertate adevărată, libertate plină, libertate grasă și frumoasă cum puține popoare din lumea asta au. Nu e o exagerare – la libertate, la internet, la culoare, suntem pe primele locuri.

Poate e greu să vedem asta printre grijile zilnice, de sub un nivel de trai sărăcăcios, într-o democrație ofilită de corupție, cu o… dacă aș sta să scriu despre toate lucrurile care merg prost în țara asta m-ar apuca revelionul.

Nimic însă din toate astea nu fac libertatea pe care o avem mai puțin reală sau mai pricăjită. Libertatea, stomacul, portofelul și democrația nu sunt același lucru. Mai avem mult până la o democrație adevărată, mult până la un stomac sătul, mult până la un portofel plin.

Până la libertate însă nu mai avem deloc de mers. Stăm pe ea, în ea, cu ea, în fiecare secundă. Să nu otrăvim libertatea asta, confundând-o cu lucrurile de care vorbeam mai sus.

Nu, nu s-a murit degeaba, cațelor!

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

 1. In Romania avem o democratie bazata pe pluralism, poate singura din UE, cu toate avantajele si dezavantejele ei.
  Mai ales dezavantaje, pentru ca pluralisnul nostru este din pacate doar o batalie intre mai multe clanuri mafiote si nu intre ideologii si strategii de viitor diferite.
  Dar cel putin exista un pluralism care ne da posibilitatea noua, cetatenilor, sa ne informam mai bine decat in multe alte tari ale UE.

  Reply
  • Nu vorbeam de democratie, ar fi fost uluitor sa vin cu ideea ca Romania are o democratie de top ca functionalitate.

   Vorbeam de libertate, de libertatea fiecaruia de a-si spune punctul de vedere, de a-si face alegerile lui in viata, de a pleca, de a ramane… etc. Din punctul asta de vedere, romanul este mai liber decat multi alti cetatenii ai lumii civilizate.

   PS – plus libertatea de a se plange in gura mare ca nu este liber :))))

Leave a Comment.