Mitul mâncării sănătoase de la țărani

În ultima jumătate de secol, peste tot în lumea dezvoltată, calitatea alimentației a luat-o în jos pe o pantă cumplit de abruptă. De unde și realitatea că poți găsi mâncare nealterată chimic numai în zonele sărace.

Unde nu sunt bani se practică agricultura fără îngrășământ praf și fără soiuri modificate genetic. Pământul se pregătește cu cenușă și bălegar, semințele și răsadurile se fac din recolta trecută, iar ce iese, iese din priceperea omului și după cum vrea Dumnezeu.

De asta ne slipesc nouă ochișorii, când ne gândim la roșiile din grădina bunicii. Gustul legumei ăleia, fără adaos de nitroglicerină, coaptă de razele soarelui și de bătaia vântului, nu la lampă și nici în seră, e ceva ce se pierde prin orice metodă de grăbire și optimizare modernă.

Nu e de mirare că ne îndreptăm imediat privirea spre eternul ”la țară” când vrem să ne-aducem aminte de gustul adevărat. Din păcate însă, dacă renunțăm la romanticul ideii și ne uităm un pic la realitate, devine clar că țăranul era obligat de mersul lucrurilor să facă agricultură curată nu mânat de vreo dragoste aparte pentru sfânta legumă sau de vreo prețuire nespusă a gustului obținut.

Cum s-a schimbat ceva în ecuație, cum țăranul nostru s-a șmecherit imediat. Nu mai vinde două coșărci de cireșe sămbăta, să aibă niște lei de-o cămașă și de dat la biserică, ci vinde en-hros la speculanții piețari să-și facă încă un etaj la casă, să-și țină copilul la facultate, să ia un jeep bun pentru uliță și așa mai departe.

Așa că pompează îngrășământ industrial cât poate de mult, ia semințe la plic, să fie soi din ăla rezistent la mană și degrabă crescător, își pune celofan peste grădină să scape de grindină și așa mai departe. Asta nu ar fi o problemă dacă nu ar fi două lucruri mari și late:

1. Că deși face toate astea, țăranul susține sus și tare că ce scoate din grădină e exact la fel, identic și același lucru, cu ce scotea acu 20 de ani.

2. Că țăranul nostru e needucat, ignorant și inconștient. Știu că pare blasfemie din partea mea să vorbesc așa despre o legendă socială de-a noastră, țăranul cel cu suflet curat și minte multă, dar realitatea e total diferită de picturile astea ale noastre.

Țăranul nu are un standard și nici nu se supune unor reglementări în domeniu când dă cu praf. Dă cât încape. De asta când o cunoscută a executat niște analize pe legume din astea țărănești, ca la bunica, într-un laborator de facultate moldoveană, s-a speriat toată grupa de ce nivele au găsit în ele. Muuuuuuuuult peste tot ce exista ăn produsele alea radioctive și artificiale și fără niciun Dumnezeu de la super market.

Că e ignorant și nu-și dă seama că face rău e simplu de demonstrat – și el tot pe alea le mănâncă. Voiam un porc de curte acu vreo doi ani, că-mi luasem ladă și n-aveam cu ce s-o umplu – analize, ceva? A, nuuu, că noi nu avem, mamă, șobolani, la noi e curat.

Nenorocitele alea de larve pe care ți le dă un porc infestat te pot transforma în legumă, paraliza, schilodi și omorî. Adică nu e vorba că te doare burta de la trichineloză ci că mori naibii. Analizele costau undeva la 10-15 lei. Oamenii nu le făceau pentru că la ei în ogradă era curat, deși mai venea vulpea pe la găini, deși dihorii patrulau noaptea pe ulițe; vindeau și mâncau carnea aia fără probleme.

Iar de șmechereală ce să mai zicem? Din micuțul chioșc al unei prietene, două țărănci cumpărau o dată pe săptămână cantități impresonante de margarină. Nu a trecut mult până s-a făcut legătura între margarina respectivă și brânza pură de vaci pe care o vindeau cele două trei zile mai tărziu la piață…

Că mai sunt unu doi bătrâni mulțumiți să facă niște bănuți pe lângă pensie și fac lucrurile așa cum se făceau odată nu schimbă însă faptul că produsele sănătoase de la țară au devenit un mit, cam ca călcâiul lui Ahile așa.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

103 Comments

  1. Si inca ceva …minte scurta esti dumneata care nu ai pic de respect pt cei care de bine de rau ti-au citit articolul si au avut bunul simt sa comenteze…daca nu ai vrut parerea noastra de ce ai mai pubicat un astfel de articol?Dar dupa cum spuneam va lipseste respectul fata de munca altuia si atunci dati cu pixul in cine apucati…Noi am avut bunul simt sa ne dam cu parerea ,luati-o ca atare…ca doar ati cerut-o!

    Reply
  2. Vlad Bogdan Popa nu o da la cotita. Vorbeam de analize. Si asta e o certitudine. Daca vrei sa o iei pe campurile de cartofi – de aia toxici, de la tara – sau pe aratura . . . n-ai decat. Dar schimbi subiectul ca nu ai argumente!

    Reply
  3. Vlad Bogdan Popa Tu de fapt, ce te crezi? Blogger, jurist, jurnalist sau buricul pamantului? Vei fi tu ala care detine adevarul absolut si nu stie nimeni? Apara-ti pozitiile cu argumente. Daca nu . . . devi doar un mare idiot si frustrat!

    Reply
  4. Nelutu spunei la magarul ala ca nu toti fura ca la ei in sud.Si Transilvania are mai multe judete nu numai Maramures.Cea mai mare teapa o iau miticii cu produsele traditionale din MM si bucovina .Slana luata di Bucuresti la un sfert de pret dusa in MM cu trenul afumata 2 zile si vanduta la fraierii din Bucale de 5 ori mai scump.Traditionala???Tuica 15 lei in MM 50-60 lei in Capitala traiasca fraierii.

    Reply
    • Mari agricultori sunt ardeleni tai. Vara trecuta recunosteau la tv producatorii de capsuni ca au inlocuit soiurile locale cu unele de import, pentru ca stau mai mult pe taraba si sunt cerute de intermediari. Iat fraierii cred ca mananca capsuni romanesti de la Satu Mare… Cane colo, sunt plantate in Ro, dar e soi italian. Tepari sunt peste tot, nu doar in sud. Plin de hoti in pietele agricole, plin de hoti si printre producatori.

  5. Dar de cașul afumat (sau orice alte produse afumate ”tradițional”)cu ce se găsește de aruncat prin prin curtea omului (cu deșeuri de la fabrici de mobilă amestecate cu lemne la nimereală)- ce părere ai? De cele mai multe ori deșeurile sunt de PAL, deci sunt îmbibate cu FORMALDEHIDĂ (cancerigenă!)…. Cine crezi că le verifică?
    Menționez că nu mă refer la toți producătorii, ci doar la unii, mai ales la aceia care ies la marginea drumului pe traseele turistice ca șă ne vândă PRODUSE TRADIȚIONALE ȚINUTE ÎN PRAF ȘI CĂLDURI DE PESTE 30 DE GRADE…..

    Reply
  6. Subscriu lui Horatiu, nu confundati smenarii cu producatorii. Sunt deja mici producatori care incep sa produca si bio. Ar fi faliment total ca cineva sa treaca cu totul la bio, dar sunt tot mai multi care rezerva o parte din gospodarie pentru productie bio.

    Reply
  7. Vlad Bogdan Popa Calitatea proasta de la gospodariile noastre mici inca nu a ajuns din urma technologia celor din supermarket..inca nu s-a ajuns sa se injecteze legumele ca sa se roseasca peste noapte..inca nu s-a ajuns sa se sufle cu lac cerat ca si peste o luna de zile sa fie frumoase..si cel putin in Ardeal tot mai multi mici producatori realizeaza ca pierd lupta cu mastodontii si incep sa produca o mica parte mai aproape de bio.. si stii care e culmea!? ..ca si lanturile hoteliere si restaurantele CUMPARA din piata de la mici producatori pentru ca legumele sunt net mai gustoase. La capitolul carne tot cu micii producatori tin, pentru ca NU au posibilitatea sa injecteze, sa umfle practic carnea cu 25-40% apa cu conservanti..singura problema ar fi ce dau de mancare animalelor, dar CERT este mai bine decat chimicalele ce primesc la ferme.

    Reply
  8. Vlad Bogdan Popa ..din fericire cunosc mici producatori care cu multa truda si intr-adevar chimicale au facut bani multi din legumicultura, CARE in aceste zile rezerva una-doua sere pentru experimentarea si chiar productia bio. Nu as numi totusi 100% bio, dar incearca sa produca fara chimicale, cu ingrasaminte naturale, dar in sistem protejat, adica in sera si cu controlul umididitatii solului si aerului. Rezultatul e uimitor, incepe sa-ti aduca aminte de vremurile bune..ceea ce e bine. Si interesant este ca acesti oameni sunt tineri, unii chiar tineri cu pregatire in agronomie si protectia plantelor.. sper sa se intample cat de curand si in alte zone.

    Reply
  9. Zoltan Biro si Petruta Alexandru Horatiu, eu nu vorbesc despre "pietarii" care aduc legume din an-grourile umplute cu marfa de contrabada (evaziune cat incape!) ci de taranii care isi trimit un membru de familie cu legume si fructe in pietele oraselor. Referirea este strict la rosii! Stiti cum arata si ce gust are o rosie "coapta" fortat cu ethrel? Daca nu stiti…nu vorbiti/scrieti! Si daca exista un taran producator de marfa bio acesta este exceptie! Nu tratati exceptiile ca fiind regula! Regula este ca toti vor profit maxim fara a tine seama de sanatatea cumparatorilor. Iar autoritatile de reglementare si control in acest domeniu se fac a nu sti!

    Reply
  10. Domnule Popa, poate exista ceva adevar in ceea ce spuneti…"taranii neducati si ignoranti"…au fost asa dintotdeuna sau ceva..cineva i-a impins sa apeleze la produse toxice care care sa le creasca productia? Toata lumea umbla dupa bani, si eu si dumneata si taranul…Fiecare face ce poate…Aaa, ca exemplu sa-ti dau propria familie…Nu producem pentru vanzare…ci pe un petec de pamant cat sa nu cumparam de la piata…Plantam rasaduri de rosii, si dupa prima ploaie…sa vezi soc si groaza..toate se ofilesc…frunzele se chircesc…florile cad…iar nicile fructe abia aparute se pateaza…adio rosii proapete din gradina…te duci si ]ncepi terapia naturista petru niste plante pe jumatate moarte…( solutii de pelin , cenusa etc) adica ce au taranii needucati la indemana..nu merge…plantele mor in continuare…plantezi alte rasaduri…aceeasi poveste si intr-un final…ca sa pui ceva pe masa…pentru ca pensia este mizerabila….te duci si dai bani pe produse de la fitofarmacie…si minune…plantele..care nu sunt modificate genetic…rezista ploilor murdare…Deci? Si apropo nu am citit in articolul dumitate…vreo idee vis-a vis de solutionare…Dumneata denigrezi ipocrizia… de acord…Atunci nu mai fi ipocrit si vino cu solutii!!!

    Reply
    • Corina,
      “Dumneata denigrezi ipocrizia… de acord…Atunci nu mai fi ipocrit si vino cu solutii!!!”

      Ipocrizie inseamna falsitate, prefacatorie. Articolul nu este deloc ipocrit, dimpotriva el atrage atentia asupra unor adevaruri, pentru unii chiar dureroase. Articolul se rezuma insa la a arata cu degetul, nu este despre solutii.
      Nici asta nu inseamna ca este ipocrit, ci doar ca autorul s-a rezumat la a semnala o problema.
      Pe reactii.ro nu scriem prelegeri stiintifice sau economice legate de solutionarea problemelor vitale ale societatii romanesti, ci despre parerea (binenteles subiectiva) autorilor vizavi de ce se intampla in jurul lor.
      Pot sa fii de-acord daca ai facut aceleasi experiente sau nu, daca ai o alta parere. Iar daca ai ceva de zis, scrii un comentariu.
      Trebuie insa sa tii cont de faptul ca modul in care te exprimi si felul in care argumentezi, este cartea ta de vizita aici.
      Poti fi luata in serios sau peste picior, depinde doar de tine…:))

  11. Pai cand au desfiintat liceele agricole si clasele cu profil agricol oare nu asta urmareau?? Compromiterea agriculturii romanesti pentru a face loc produselor agricole de peste mari si tari, tratate ca sa sa reziste 6 luni transportului si timpului cat sta pe rafturi !!! Domnilor sunt laboratoare de analiza sa-si faca datoria, si cel care va fi prins sa plateasca pentru greseala, dar atentie, mai intai avem nevoie in UE de subventii agricole la aceeasi valoare, pentru toata lumea, ori mai bine deloc, altfel avem toate motivele sa credem ca UE nu vrea sa facem noi romanii agricultura ca ea are alte planuri la noi.

    Reply
    • “avem nevoie in UE de subventii agricole la aceeasi valoare, pentru toata lumea”

      Exista aceste fonduri, trebuie doar proiecte bune. Bani primesti cat ceri, daca ai un proiect bun. Din pacate insa pentru multi beneficiari, trebuie sa si implementezi pe bune tot si sa justifici fiecare Euro cheltuit, pentru ca se face Audit de performanta.
      Problema la multi tarani intreprinzatori ramane insa lipsa de educatie, de pregatire profesionala in agricultura si lipsa de viziune…

    • Confirm. Fonduri europene în agricultură se dau (şi sume chiar mari). Da, trebuie să justifici fiecare cent. Birocraţia este uriaşă, dar, dacă ai nervii tari şi o doză uriaşă de răbdare vecină cu nonşalanţa, izbăveşti.

  12. Vlad Bogdan Popa si tu ai pus botu la articolul asta??unde ai vazut tu rosi cu 20 de lei kg???astea sunt "bete in roate"pentru rosile romanesti!!!!!!!rosiile din supermarket-uri nu au nici un gust zici ca sunt de plastic,tu dute si mananca rosi din supermarket ca eu mai bine iau un kg de rosi de la badea gheorghe,pai aia care pun rosi in cantitati industriale tu ii numesti tarani??? tarani sunt aia de la sat cum ii badea gheorghe care a pus si el 50 de fire de rosi si inte si el vreo 100kg in fiecare an sa mai puna cea pe langa pensia de mizerie care o ia lunar nu cred ca badea gheorghe stropeste rosiile cu nu stiu ce solutii nocive pentru sanatate,eu cred ca le creste cat mai ieftin,adica cat mai natural avand in vedere ca are pensie foarte mica,aia care vand rosi stropite cu nu stiu ce solutii sunt afaceristi cu legume care produc cantitati mari nu sunt tarani!!!!!

    Reply
  13. Ideea asta risca sa devina o noua legenda urbana. Toti o spun, dar nimeni nu a vazut ceva concret in sensul asta. Afirmatii nesustinute de argumente, sau cazuri concrete. Imi este greu sa cred ca autorul articolului a fost in perioada de insamantare sau in timpul cresterii diverselor recolte, si a vazut taranii facand asta. Mai mult, in piete se vand multe produse cu titlul "made in Romania" doar pentru a profita de superficialitatea si snobismul unora. In piete existau anul trecut pepeni de Dabuleni, iar un reportaj a aratat clar ca nu erau copti …

    Reply
  14. Sunt de acord in mare parte cu cele scrise de Vlad B Popa in articol. Si eu am o mica gradina in care cresc cateva fire de rosii, ardei, varza, etc. Daca nu fac tratamente inpotriva bolilor si daunatorilor patesc asa cum arata Corina Andries, adica dupa prima ploaie plantele se-inbolnavesc si raman cu gradina distrusa. Problema nu este legata numai de tratamente ci de cantitatile de produse folosite. Daca cel care cultiva pentru piata suprafete mari, in sistem industrial, foloseste cantitati de produse la limita economicului, deci nu face abuz de substante, supradozari, eu trebuie sa cumpar un plic de 5, 10 ,20 … grame, pe care il utizez in combatere, dar la terminarea tratamentului ramane o cantitate de solutie pe care fie il arunc, poluind mediul, fie stopesc inca o data plantele tratate deja, facand supradozare. Acest lucru este valabil si in cazul porcului crescut in curte, fiindca micul crescator, cumpara hrana cu stimulente (hormoni,etc) si-l administreaza alaturi de cerealele crescute pe camp. Cele scrise mai sus contrazic pe Adrian Bote Botezan, fiindca eu am scris din experienta proprie, cand domnia sa a facut generalizari.

    Reply
  15. Doamne cata prostime si rautate in comentariile unora!
    Omul are perfecta dreptate.
    Ignorantilor, suntem o tara plina de "tarani jmenari"!

    Reply
  16. Bun…tu ca individ ai avut niste experiente punctuale neplacute legate de anumiti tarani. Asa…si? De unde toata discutia asta generalizanta si puhoaiele de comentarii? Guys…se vede treaba ca, pe masura ce trece vremea, lumea are tot mai putin de lucru si tot mai mult timp de stat si frecat buha pe net si aberat.

    E treaba astuia ce a scris pe blog ce experiente a avut. Nu are absolut nici o relevanta la nivel national. E un individ care a avut de a face cu alti indivizi. Nu a facut studii in care sa includa mii de cazuri, nimic. Atunci ce plm vorbim aici? De unde generalizari ca “taranii sunt asa”, ca “produsele taranilor sunt pe dincolea”? Pauza, gigele. Taranii cu care ai avut tu de a face sunt asa, produsele cu care ai avut tu de a face sunt asa.

    Reply
    • Probabilitatea ca tu să ai dreptate e foarte mică, mult mai mare e să nu știi că nu ai dreptate.

      Dacă te arzi din surse variate de pe teritoriul țării, dacă prietenii tăi îți spun același lucru, dacă însuși țăranul îți spune clar că punce picături ca să se coacă mai repede și bagă praf ca să fie pământul roditor (fără să știe exact ce-s substanțele alea, doar că ăla de la magazin i-a zis că-s bune) ce ai să zici?

      Daaaa, am avut eu ghinion și cumva i-am nimerit pe ăia care ori își dau seama ce fac da nu le pasă, ori habar nu au ce bagă în legumă că și ei tot din aia coaptă rapid mănâncă… nu, sigur nu e o chestie generalizată…

      Asta e ca și cum ai vedea treizeci de români cu salariu sub 1500 de lei, toți făcând muncă de studii superioare și calificată și ai spune – bă ce chestie, am nimerit eu toți ghinioniștii, nu se poate ca românii să fie plătiți așa în general.

    • e vorba de pura statistica. Tu ca individ ai experiente particulare si limitate. Indiferent ce impresie ai – ca le-ai vazut pe toate si ca ai auzit de toate si ca ce ai intalnit tu e universal aplicabil.

      La fiecare exemplu de-al tau poate veni altcineva cu alte 3 care sa fie complet contrare. Evident ca daca esti tu in mijlocul a 30 de romani cu studii superioare care castiga 1500 de lei…asta nu spune absolut nimic. E exact cum ai spus, ai tu ghinionul (sau cum vrei sa-i zici) de a te afla in mijlocul a 30 de indivizi care castiga suma x. Doar nu vrei acum sa te apuci sa generalizezi si de la astia 30…si sa spui ca e gata, toti romanii cu studii superioare lucreaza pe 1500 de lei. Deja intram in zone absurde, in care pentru noi lumea e doar 5m in jurul nostru.

    • Și eu la tot la statistică pură mă refer, de aia am inserat variate in zone variate (si prietenii au avut aceleasi expriente in zone variate), tocmai pentru a te face sa intelegi ca nu ma raportez la o comunitate din jurul meu.

      Nu pot sa consideri statistic vorbind, niste experiente intinse pe teritoriul tarii, raportate la esalonul de producatori, drept cu sanse mai mari decat a fi ghinion decat reprezentative.

      Exemplul cu intelectualii l-am dat pe aceeasi lungime de unda, nu intelectuali din jurul meu – dar daca stii un profesor de colo, un medic de colo, un functionar de dincolo, un inginer de dincolo si-s împărțiți în toată țara, nu crezi că asta are, statistic și probabilistic vorbind, valoare de reprezentare și nu de excepție?

      Da, una e să te raportezi la am mancat o rosie chimică, vineri dimineața, de la nea Geo și de la asta să ajungi a concluzia că majoritatea țăranilor produc legume aiurea.

      Când însă ai experiențe adunate în vreo 3 ani, de la zeci de nea Geo de prin toată țara, atunci părerea ta are valoare probabilistică.

      Și încă ceva, lăturile ce vin cu comentariile furibunde contra punctului ăsta de părere, nu se axează pe cazuri concrete (să fie maxim vreo 3 în care omul zice, nu, uite eu nu fac ci multi zic – o fi cum zici tu, dar sunt si – dar sunt si e deja exprimare ce sugereaza exceptia), restul o iau de la că-s plătit de supermarketuri, că cine sunt eu să-mi dau cu părerea, că am muncit vreodată pământ și, poate cel mai important, dacă nu știu cât e de greu să facă față ăsora care aduc legume ieftine de ce nu-i respect și le bat obrazul?

      Fără să vrea, îmi confirmă părerea – nu vii și înjuri ca la ușa cortului dacă nu te simți cu musca pe căciulă, nu vii și mă faci nesimțit că nu înțeleg situația grea a țăranului și că n-am muncit la sapă, dacă nu lupți cu prețurile exact cum zic eu c-o faci.

      Dintre puținele comentarii cu exemple (atat de aici cît și pe pagina de FB reactii) concrete, peste jumătate sunt cele care spun pe sleau, că așa este și dau metode practice prin care se face ce se face sau exemple clare de produse cumpărate și dovedite a fi pur și simplu chimice.

      Da, știu, tot de ghinion e vorba și de indivizi care se raportează la 5m langa ei.

      Da, tocmai din cauza că există statistică și un eșalon variat asta inseamna- eșantion reprezentativ, articolul este generalizat.

  17. Aurel Mocanu cred ca stiu destul de bine cum se produce si cum se vinde…ce vezi dumneata ca rosii "neautentice" in piata sunt ori importate ori crescute in sera…nu confundati produsele taranilor cu produsele unuia care sta la tara si are sera! Sincer articolul asta e facut din "pusca", exact ca si multe altele…inainte de a scrie aberatii ii recomand sa colinde satele si pietele…daca ai luat un produs si ai nimerit sa nu fie ce trebuie nu inseamna ca poti sa si etichetezi produsele de la tara ca si "mit". Sunt de la tara, m-am nascut de la tara, nu merg sa vand la piata, deci nu am nici un interes sa "dezmint" ceva. E adevarat ca 100% bio gasesti din ce in ce mai rar, sau ca oamenii din necesitate mai folosesc si unele chimicale pentru daunatori…dar daca cineva imi face o comparatie de genul asta: produse de la tara mai rau decat cele din supermarket….pai atunci nu-i doresc decat sa consume numa de la supermarket si mult noroc in tratarea cancerului!

    Reply

Leave a Comment.