Miraculosul meu Mac si miraculosul lui sistem de operare

Pe scurt – iMac nou-nouț, super scula, super putere, 15-20 de restarturi pe zi, fără nicio legătură cu vreo aplicație sau cu modul de folosire, pe lung povestea aici.

Deși nou pe sistemul apple, pentru mine totul mirosea a sistem de operare care nu stăpânește bine componentele hardware și de fiecare dată când unul dintre ele nu mai are de lucru se panichează și în loc să aștepte, se restartează. Hardul extern toarce liniștit și tocmai i-am dat o comandă să rulez ceva de pe el, să-l aștept o miime de secundă până ia viteză? Nu, mai bine mă resetez. Stau câteva minute degeaba și adoarme vreo componentă, s-o aștept o clipă să se trezească? Nuuuu, mai bine bag un restart.

Cam așa mi se părea mie că funcționează mărețul sistem de operare și pe analiza asta îmi bazam blestemele și înjurăturile către OSX. Cu toată fidelitatea nețărmuită a legiunilor de fani care-și pun cămașa de pe ei că nu există ceva mai bun decât softul de la apple, o simplă căutare pe net îmi afișa tone de probleme cu restartul random, date ani de-a rândul ba de un update la sistem ba de o scula nouă și așa mai departe.

Comentariile la articolul meu indignat m-au îndreptate toate spre o problemă hardware și deși chiar am comentat acolo că refuz să cred că nu e de la soft (toată intuiția și logica îmi spunea lucrul ăsta) m-am resemnat până la urmă c-am primit un exemplar defect și după ce o să termin proiectul pentru care l-am luat o să-l trimit în service. Asta și după ce a fost reinstalat totul și s-au băgat pe el oameni care au mai lucrat cu așa ceva.

Bun. Acu câteva săptămâni a venit noul sistem de operare – Yosemite. L-am instalat și mi-am văzut de ale mele iar de-atunci mac-ul nu a mai văzut niciun restart. Totul este bine și frumos dar rămâne gustul amar al unui produs nou și scump care vine cu un sistem de operare ce nu e echipat să-i folosească resursele.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

    • Da, atat de frumos merge fara nici urma de restart de cand a primit noul sistem de operare…

      Un semn ca lucrurile sunt asa cum ar trebui este si faptul ca din cand in cand se mai blocheaza cate o aplicatie, mai da o eroare si zice ca nu poate deschide fisierul sau zice ca s-a blocat si asa mai departe. Inainte erori din astea nu existau ca nu aveai timp sa le vezi – se restarta mac-ul direct, pur si simplu sistemul de operare se panica la orice semn ca ceva nu raspunde instant si murea…

Leave a Comment.