Masterchef sezonul 5 sau cum să faci praf o emisiune decentă

Probabil că ultimul sezon masterchef nu a avut un rating prea grozav dacă s-au hotărât să schimbe, pe lângă jurați și echipa de producție. M-am gândit că au avut parte și de ceva feed-back negativ pe seama comportamentului uneori țigănesc al juraților, mai ales al celui mai tânăr care deși venea îmbrăcat ca un dirijor hipster de orchestră, făcea pe violentul cu concurenții.

Ce mi-am zis când am auzit vestea schimbărilor? Să vezi tu că s-au prins că segmentul pe care îl țintesc se uită la emisiune pentru mâncare și competiția în bucătărie nu să vadă țigăneală, porcăială și telenovele între concurenți.

Știam că-l aduc pe Adi Hădean, om ce și-a construit un brand foarte frumos în online-ul culinar și care pare a fi genul de om care să nu se scălămbăie sau să jignească gratuit. Asta mi-a dat speranțe și m-am gândit că sezonul nou va aduce mastercheful acolo de unde a plecat, la un concurs de gătit pigmentat cu orgoliile concurenților și jurizat de niște profesioniști. Să scoată cu alte cuvinte bârfele, certurile și înjosirea amatorilor din prim plan.

Buuuun. Astea erau așteptările, acu să vedem ce ni s-a servit.

Primul concurent dă să prezinte farfuria în etapa de selecție. Dar stai – a fost dat de mamă când era mic, doar așa a reușit în viață – și mai stai – cu mama biologica s-a reîntâlnit acum câțiva ani – dar nu se poate, surprize surprize – am adus-o în platou.

Eu eram în stare de șoc.

Al doilea era de fapt nevastă de concurent, îi furase pastele de acasă și venise cu ele în platou. L-au sunat live să-l anunțe că e invitat la masterchef. Zău, mă? Zăuuuuuuu??

Al treilea, un rotofei florar de origine întunecată. Ăsta n-avea poveste dar s-a descurcat jurata number one – o italiancă exagerată, numa bună de jucat în Clona, Suleiman – îți dau șorț dacă promiți că slăbești 10 kile la masterchef. Surprise-surprize am avut, acum aveam și un insert de The bigest Loser, pro-tv-ul o fi vrând să aducă și formatul ăsta, unde se chinuie niște neni să slăbească și s-au gândit să testeze ideea…

Oroarea din ochii mei nu mai avea nevoie de cuvinte.

A venit și-un tânăr care știa cât de cât să gătească, fusese luat sub aripă de un mentor care îl sprijinise ba chiar îl făcuse partener la restaurant. L-a legat Hădean la ochi să recunoască niște condimente și i-au adus mentorul pe la spate. Lacrimi, lacrimi, lacrimi (cred că nu-l văzuse de câteva ore bune…).

Senzație acută de vomă.

A urmat o întoarsă din Italia, un iluzionist, un fante pe scooter plin de voie bună și ridicol… mă rog, un șir lung de personaje cu niște farfurii de toată jena. Și-o babă plină de vervă, cu un suflet bun ca pâinea caldă – ”pe soțul meu nu l-am iubit, l-am luat pentru buletin de Bacău, eee c-un câine te obișnuiești darăminte cu un om”

Finalul colosal a venit de la un tânăr proaspăt intrat la facultate și proaspăt autor de volum de versuri publicat. Ăsta m-a făcut să râd cu lacrimi și a reușit să șteargă un pic din greața ce mă apucase. Nu, nu știa să gătească dar la ce poezie a recitat acolo, n-aveai cum să reziști. Suna cam așa:

Printre florile de goji

Noi ne-am întâlnit,

Tu te-ai dat cu ojă

Eu m-am ofilit.

Ei? Am râs de era să-mi înghit limba.

Cu alte cuvinte targetul masterchefului s-a schimbat de la cei pasionați de cultura gastronomică, de la cei ce le face plăcere să se uite la lucruri noi pe flacără și să vadă o întrecere în iscusință culinară, la gospodinele de peste 50 de ani, adânc devoratoare de telenovele, comenzi la teleshopping și Antena 3.

Scârboasă chestie. Plus concurenții arătau de parcă nimeni nu mai știe să gătească în țara asta, n-am văzut farfurii mai slabe nici la cantina studențească.

Dacă vreți să vedeți un masterchef cu mâncare și concurenți fabuloși, sezonul 6 din Masterchef Australia e ceva incredibil.

PS. Juriul e mult sub prestanța primului, singurul care e de acolo e tot Hădean.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

10 Comments

  1. Am zis sa trag un ochi la asta din Australia.Alt cadru. Probabil daca ar fi facut in acel stil la noi, 60% din audienta actuala nu s-ar uita. La noi daca nu e atmosfera aia de mahala nu ai audienta. E grele cand civilizatia si cultura romaneasca e cum e. Consider ca producatorii de televiziune sunt marii vinovati de aceasta situatie. Eu personal am ajuns sa ma uit la TV Paprik cat toate celelalte canale romanesti la un loc.

    Reply
    • Sezonul 6 de la australieni are niste concurenti de zici sa toti is chefi plus o atmosfera extrem de decenta si prietenoasa… la noi, cum ai zis.

      Cat am fost la mare nu am avut net asa ca am servit televizor – History (dar nu emisiunile istorice) si Paprika au fost niste surprize placute pentru mine. Cand am sa ma mut am sa mi le pun si eu.

  2. Masterchef nu a fost niciodata o emisiune decenta tip concurs de gatit, in care sa te poti delecta cu tehnici si retete interesante si frumoase. Din primul sezon a fost un show monden, despre si cu oameni banali, care se intrec intro competitie penibila, plina de barfe jenante si povesti personale ieftine.

    Din acest punct de vedere top Chef are un format mai ok, pentru ca pe langa penibilitatile inevitabile in astfel de show-uri mondene, mai vezi si bucatari talentati, care chiar se pricep.

    Reply
  3. Stai numa’ sa vezi cand o incepe Hell’s kitchen….

    Patrizia ma enerveaza la culme cu romana ei stalcita, e totusi de muuuulti ani in tara, pana si Hadad vorbeste romana mai bine.
    FOA(damn, ce porecla) ma irita ca de fiecare data cand gusta ceva trebuie sa arate ce a pus in furculita.

    Masterchef o sa fie un concurs de gospodine plangacioase

    Reply
  4. La noi toate show-urile cu format international se transforma intr-o tiganeala telenovelistica, pt ca asta considera producatorii ca prinde la public (si probabil ca au dreptate). A se vedea si cum “Dancing with the stars” a fost facut un concurs de cersit.

    Iar la partea cu producatorii, nu s-au schimbat pt ca se vroia o directie noua, ci pentru ca aia vechi erau prea scumpi si i-au matrasit pe la antene si au luat pe altii mai ieftini ca sa dea cu plus la raportul financiar de la sfarsitul anului.

    Reply
    • Cand m-am uitat la secventele de inceput (alea unde baga cateva secunde de vorba de la cativa concurenti) chiar m-am intrebat cum au reusit sa le strice si pe alea, care in celelalte sezoane pareau naturale si acum ziceai ca i-au pus pe oameni sa recite niste chestii pe scena. O echipa intreaga mai ieftina ar putea fi explicatia….

Leave a Comment.