Imac vs windows

Dintotdeauna am apreciat designul produselor Apple, atenția pentru detaliu (de multe ori exact chestiile mici care ne scot din sărite la alte sisteme la ei sunt făcute cu cap) și sistemele lor de operare elegante și intuitive.

Nu m-a atras însă niciodată ideea de a cumpăra pe linia Apple pentru că robuste cine știe ce nu sunt, raportul performanță preț nu era superior altor mărci pe sistem windows și nu sunt genul care să dea un 30-40% în plus doar pentru brand și imagine.

Ei și totuși… veni vremea DK-ului, un proiect ce necesită o sculă extrem de puternică pentru editare foto/video, iar vechea mea stație de lucru (probabil din cauza vreunui șoc din partea atotstabilei rețele noastre de curent alternativ) își bușise ceva la procesor și după două minute de forjă sărea de suta de grade și se închidea.

Și a început căutarea, moment în care am observat că la o configurație de top, cu un monitor pe măsură, IMac-ul e cam pe la același preț cu super compurile Windows. Venit și cu recomandarea unor prieteni care mi-au zis de la obraz ca pentru grafică, Apple-ul e tata și mama lor, m-am oprit la o frumusețe de Imac dotat cu cele mai cele componente.

Fiind prins în vârtejul filmărilor l-am lăsat să stea în cutie câteva zile (vă cam dați seama ce hal de oboseală e pe mine dacă nu am scos așa minunăție din cutie imediat) dar, pentru că filmarea naufragiatului a mers excelent, am avut jumătate de zi să mă ocup de el.

Scos splendidul monitor și postat pe biroul vizibil prea mic, găsit dintr-un noroc tastatura și mouse-ul (erau atât de bine băgate într-un burete de protecție că era să le arunc…), montat și RAID-ul (trebuia o soluție pentru stocarea de dare, la ce efort facem la filmări era culmea culmilor să se bușească vreun hard și să rămânem fără ele, așa că acum, cu RAID-ul, sunt mai puține șanse să se întâmple așa ceva…) și apoi…

Bă, unde naiba e unitatea? Unde spanac și biserici pe clanța ușii e unitatea? Ăștia-s nebuni, mi-au trimis scula fără inimă? Cum stăteam eu așa cătrănit, văd porturile usb din spatele monitorului și-mi dau seama, lucru evident pentru orice mactard, că la Apple și desktopurile sunt tot mai cu moț și au unitatea chiar în monitor – deci tot un fel de laptoape. Răsuflu ușurat – am pe ce lucra.

În fix 3 minute Imac-ul era pornit, setările făcute și gata să primească suita Adobe Creative Cloud, platformă pe care-mi fac cu mare succes editările. Nu am apucat să-i testez cu adevărat puterea de procesare (am făcut doar un mic mic mic test pe o poză și a zburat) pentru că nu am ajuns încă la etapa de editare a materialului și încă mai am vreo 1200 de giga de transferat de pe cel vechi (maine dimineață probabil se termină și operațiunea asta).

Cum Ipad mini a trebuit să-mi iau pentru o altă invenție fabuloasă în domeniul fotografic (camrangerul) iată cum devin încet încet un Apple user, apple fan, mactard.

Incredibil, frate!

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

6 Comments

 1. De majoritatea lucrurilor in viata te poti lipsi, mai ales daca nu ai acces la ele. De indata insa ce ti le poti permite, nu mai poti fara ele…:)))

  Reply
 2. Să-l stăpânești sănătos și să îți iasă perfect toate proiectele ce o să le faci cu el! 🙂 Și eu am avut șocul ăsta când am văzut pentru prima dată un imac la un prieten acasă :))).

  ¨Bă, unde dreacu e unitatea?!¨
  ¨În el, țărane!¨ :))

  Reply
  • Mersi, mersi – cam așa a sunat și replica pe care mi-am aruncat-o mie însumi imediat ce am văzut porturile…

 3. Am editat si eu o perioada pe iMAC, mouse-ul mi se pare insuportabil, nu m-am putut obisnui cu el… In plus, eu editez pe Windows mult, mi-era imposibil, imi dadeam peste mana atunci cand editam la munca…

  Reply
  • mouse-ul il schimb cu un logitech daca nu-mi place dupa o luna – in rest diferentele in softurile de editare pe care le folosesc sunt destul de mici – in loc de ctrl e cmd si mai dau pe langa si miscarile de selectie parca sunt altfel/inverse dar cam atat… nu cred ca o sa-mi fie tare greu..

Leave a Comment.