Iepure în sos de vin și usturoi

În sfârșit, după doi ani de pândă, l-am prins în Lidl-ul de peste drum. Au ajuns iepuroii în Berceni și fiecare avea între 1 și 1,1 Kg. Numai piele, os și ceva puf rămas deasupra lăbuțelor. L-au lăsat intenționat, un certificat de garanție a speciei: “Uite, domne, ce blană are! Cum să fie pisică?”
Rozătoarele, în schimb, parcă seamănă la păr.

Știam de la precedenții urecheați să mă aștept la o carne fragedă, dar săracă în arome. Un fel de piept de pui mai fibros, curat la gust. Fără grăsime, fără colesterol, fără toxine: motive suficiente să-l bănuiești că-ți va excita papilele aidoma unui pahar cu apă plată și lămâie.
Cum l-am făcut gustos?
Cu broccoli și conopidă fiartă.


Cărnița de iepure minor, atent curățată și lasciv întinsă, a fost masată cu ulei, piper, sare, cimbru. Am curățat o căpățână de usturoi românesc, iar cățeii au fost mărunțiți în 2-3 bucăți. Îndesați apoi prin toate orificiile, cât s-a putut la așa piticanie, surplusul fiind egal distribuit peste carne. Totul în și peste iepure, nimic direct pe vasul de ienă!

A stat 90 de minute la cuptor, în vas de ienă, cu 150 ml apă, acoperit cu folie de aluminiu. I-am scos folia și l-am îmbăiat în vin de Porto (un pahar mediu). L-am mai dat la cuptor un sfert de oră, descoperit.
Vinul i-a făcut carnea mai dulce, mai parfumată, bogată în exalații florale. Iar cățeii mărunțiți l-au înnobilat: O combinație de Eau de Cologne și usturoi.

Să aveti poftă și un iepure mai gras!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.