Iară ne informatizăm!

Mulți dintre noi suntem la curent cu tonele de bani care s-au investit până acum în informatizarea mamutului ăsta birocratic care ne încurcă și enervează pe toți – administrația publică și toate tentaculele sale.

Sute și sute de milioane de euro au luat drumul proiectelor de avansare tehnologică a sistemului și cu fiecare sută tot așteptam să se vadă ceva, măcar un singur site, o singură funcționalitate care să meargă brici peste tot în țară.

În realitate toate proiectele astea, indiferent cât de bine sunau la început și cât de complex și puternic trâmbițate erau de cei care le inițiau sau urmau să le facă , ajungeau să arate în stadiul final (glumesc când spun final, de fapt în stadiul în care teoretic ai fi putut face ceva pe ele tu ca utilizator) ca niște lucrări făcute în două săptămâni pentru laboratorul de informatică de la liceul din Popleaca de Vale.

Am dat acum o căutare google pentru e-românia (sute de milioane de euro), am dat click pe link și mi s-a deschis nimic. Da, nimic, dacă vouă vă merge, înseamnă că sunteți printre aleși și eu nu.

Acum s-a anunțat un nou tun, ăsta numa de vreo 16 meleoane de iepuroi.Băieții deștepți care administrează domeniile.ro în România ( pe o structură care arată ca web-ul de acu 20 de ani, unde ai o experiență de utilizator cumplită  și procedurile sunt atât de încurcate că îți vine să te arunci înainte să schimbi ceva) primesc din fonduri europene bani ca să dezvolte o infrastructură de tip cloud în România.

La urma urmei de când visăm să avem o legătură între instituțiile statului și un sistem care să permită o chestie foarte simplă: când plătești ceva sau operezi o schimbare în statut (orice statut, de la ăla personal la cel al unei simple amenzi sau al unui impozit) schimbarea aia să se propage la toate organismele statale. Și de cât timp ni s-a tot zis cum investițiile astea enorme cu asta se ocupă…

Cum s-ar zice nimic anormal într-un stat modern până nu ne uităm un pic mai aproape. În primul rând băieții ăștia, care au monopol pe serviciul de care se ocupă, n-au fost în stare să facă, de fapt să copie oricare din sistemele care merg unse afară pentru o nenorocită de interfață cu cel care cumpără domeniul. Ceea ce e departe de neurochirurgie. Mai mult de atât, au fost sparți anul ăsta și în loc să prezinte niște măsuri noi de securitate ca să ne liniștească ei au început cu resetatul parolelor pentru toată lumea și creșterea și mai tare a stufoșeniei interfeței pentru administratorii de domenii.

E ca și cum niște hoți ar fi intrat prin fereastra deschisă din spate și după furt tu te apuci să-ți scanezi clienții la ușa de la intrare, știind că hoți au intrat pe partea cealaltă. Penibil. Și mai penibil este că la unele conturi au schimbat și mailul. Cuuuummm? Da, au resetat parola pe care poți să o recuperezi pe mailul tău ceea ce până la urmă e în regulă, dar ce faci dacă au schimbat și mailul din cont? Da, mie așa mi s-a întâmplat.

Deci băieții ăștia iau 16 milioane de euro ca să vină cu un proiect super deștept pentru administrația locală… ce se întâmplă de fapt? Păi să ne uităm la planul pe 2014, declarat chiar de ei.

În 2014 vor face ceva absolut urgent și atât de cerut în România – site cu informații despre domeniile ro. Pof-fucking-tim? Deci prima etapă e să afișeze o baza de date care deja există, da pe câteva milioane de euro.

După aia,…atenție mare bibliotecă cu softuri pentru că asta cere legea. Deci să pui efectiv niște linkuri cu niște softuri de downloadat pe web. Ăsta e planul lor pentru 2014, oare cât din bugetul proiectului o să consume pentru o treabă pe care o poate face un programator în 2-3 săptămâni (baza de date existentă și niște softuri de pe o listă) , UN PROGRAMATOR.

Din câte am văzut raportul dintre valoarea unui contract cu statul executat de o firmă de 2 lei dar cu spate politic și un contract pe privat executat de o firmă de specialiști este în România cam de 1000 la 1, fără să exagerez. Ce costă cam 1000 de euro pe piață statul va lua cu 1.000.000 de la niște oameni care nu vor duce nici treaba la capăt.

Sincer cred că oricare din cele câteva mii de firme bune din țară pot rezolva sistemul și sincroniza bazele de date (mă refer la partea software) cu 1 milion de euroi lejer și nu vorbesc de proiectul ăsta ci de ce își propunea e-românia să facă la nivel de programare.

sursa

 

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.