Hercules, multă gălăgie pentru nimic

herculesAşteptam de aproape 2 luni să văd noul Hercules. La aşa trailer, nu putea fi un film slab. În plus, avea recomandarea lui Vlad, cunoscut consumator de film, om serios, deloc ironic. Dar deloc.

– Cum a fost? Ţi-a plăcut?
– Cea mai capodoperă. Iar lupta cu leul, element definitoriu şi central al filmului, este colosală.

N-am mai stat să rumeg prea mult nuanţele dintre rânduri. Am sărit în costumul summer-smart casual (pantaloni scurţi, adidaşi, tricou Garfield) şi dus am fost. Direct în mall, pregătit sufleteşte să mă aşez la o coadă infernală, să îmi înfig coatele în restul fanilor herculeeni.

Dar, surpriză. Coada era compusă din două persoane. Eu şi un prieten moldovean, bun băiat…nu-l ştiţi voi. Aflăm de la domnişoara vânzătoare de bilete că restul s-au dus la Lucy, de-asta nu e coadă la Hercules.

– Pfff, ce noobi! Cum, mă, să te duci la Lucy? Scarlett Johansson în rol de geniu. ATÂT!

Am lăsat în pace necunoscătorii, snobii de Bucureşti, corporatiştii admiratori de kitschuri cu Scarlett. Şi am intrat la Hercules, aproape singuri. Foarte bine! (ne-am zis). Pesemne breasla cinefililor fini este restrânsă…

Acum, după război, nu vreau să fiu lipsit de eleganţă şi să numesc filmul o porcărie dezolantă şi sălcie. Până la urmă, a fost vina mea; prostia mea să cred că l-ar pune cineva pe Dwayne Johnson într-o capodoperă.

Spun doar că echipa de marketing a fost mult mai inspirată decât echipa de producţie. Trailerul nu are legătură cu acţiunea filmului. Toate fragmentele spectaculoase cu lei, hidre şi mistreţi uriaşi apar în film de parcă nu le vezi. Hercule este demitizat, banalizat, chiar insultat de scenarist.

Toată aura şi înzestrarea herculeană se rezumă la
„O să arunc un pietroi mare peste voi! Grrraaaa!”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Ca sa fiu sincer, cam de asta am renuntat si noi (eu si sotia) sa mai mergem, desi rezervasem locuri. Am citit cu un pic mai multa atentie rezumatul, si ce am citit m-a cam dezarmat: dupa ce-si face cele 12 munci, Hercule aduna niste omuleti si se duce sa faca pe mercenarul…wait, what??? Pai si leul din Nemeea? Si hidra din Lerna? Deci e doar un alt film cu Hercule, nu despre el? Nu e un film in care sa vedem cu adevarat aventurile lui? E doar un film cu un tip super musculos? Ca nota, m-am bucurat ca, in sfarsit, au pus un tip cu o statura…well..herculeana, in rolul asta. Ceilalti care au incercat sa ii umple sandalele de la Arnold incoace erau doar niste pretty boys. Parerea mea.

  Deci, da, am renuntat la film. Si au mai contat si recenziile de pe rottentomatoes. Zicea careva acolo ceva de genul “the best action sequence in the movie is when The Rock lifts a horse above his head and throws it at his enemies”, sau cam asa ceva. Pai eu as cam fi vrut sa-l vad pe Dwayne Johnson, nu pe The Rock. Chiar am sperat, dupa seria Fast and Furious si Pain and Gain ca omul o ia pe un drum bun. Dar… Asa ca am stat acasa si ne-am relaxat vazand un film din colectia proprie. Asteptam sa-l difuzeze ProTV-ul peste vreo 2 ani.

  Reply
  • The Rock ăsta nu prea are faţă pentru scene dramatice. Mi se pare mai potrivit pentru parodie. Poate şi filmul s-a dorit tot parodie, doar că pe mine nu m-a prins..

  • The rock e foarte potrivit pentru rol, îl lipim de comedii pentru că așa ne-a învățat, eu sunt convins că un regizor bun ar fi scos un Hercules veritabil.

   Din păcate scenariul și regia au fost atât de tâmpe încât… well… cum spuneam – cea mai capodoperă.

Leave a Comment.