Germania – Olanda în finală? (II)

olandaCe am scris în urmă cu 5 zile, după tragerea la sorţi a optimilor de finală:

“Aşa cred că vor arăta sferturile:

Brazilia – Uruguay
Olanda – Grecia
Franţa – Germania
Argentina – Belgia

Semifinale:
Brazilia – Germania
Olanda – Argentina”

Sunt încă în cursa pentru semifinale, pronosticul îmi stă în picioare. Deşi pentru faza sferturilor am dat două rateuri: Uruguay şi Grecia.

Dubli campioni mondiali, în 1930 şi 1950, urmaşii Los charrúas au fost marea dezamăgire din optimi, cedând clar împotriva Columbiei. Fără Suarez, un băiat foarte talentat, dar cu o vădită labilitate psihică, uruguayenii au arătat în atac meteahna unei echipe mici, timorate. Într-o antiteză deprimantă (pentru mine) cu valoarea reală a vedetelor din primul 11.

Pentru eliminarea grecilor însă, mă bucur. O echipă plicticoasă, anostă, care şi-a propus să deţină recordul all time pentru cea mai bătrână “naţională” participantă la un turneu final. Jucătorii de bază au fost tot cei din urmă cu 10 ani, foştii campioni europeni din 2004.

Cu nemuritorii Karagounis şi Katsouranis, ajutaţi în atac de fostul golgheter al campionatului german (din urmă cu 8 ani!), poţi doar să declanşezi antipatia spectatorilor şi să te frăgezească pescarii Caraibilor, în cel mai urât meci din optimi.

Urmează sferturile de finală, vineri şi sâmbătă. Singura favorită este Olanda. În rest, prevăd un meci echilibrat între nemţi şi francezi, plus partide foarte dificile pentru Brazilia şi Argentina.

Naţionala Columbiei a arătat până acum mai bine decât gazda turneului. Mi se pare ruşinos pentru brazilieni să insiste în atac cu bătrânelul Fred, care nici în floarea vârstei nu a fost vreun magician, şi cu veşnica speranţă Jo, ajunsă între timp la 27 de ani.

Argentina nu este în formă; Messi a marcat, dar joacă în continuare într-un picior, cu mâinile la spate. Mai grav, pare să fi pierdut entuziasmul din urmă cu 2 ani. Nu se mai droghează cu fotbal, s-a transformat în om.
Iar Belgia are în anul de graţie 2014 cea mai valoroasă generaţie din istorie. Dacă nu tremură în ghete, îngheţaţi la peste 30 de grade de importanţa momentului, pot ajunge în semifinale, la fel ca în 1986.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.