Forţa publicului

romaniaAstăzi, Simona Halep a învins-o pe Venus Williams cu 6-2 6-1 într-un meci sec de doar 61 de minute. Disputa a fost dezechilibrată mai ales din cauza numeroaselor erori făcute de Venus. Simona a simţit-o slăbită, cu trupul decalibrat şi cu mintea plecată. Nu s-a pretat menajamentelor, a lovit puternic şi precis, pompată fiind cu energie şi de publicul ospitalier.

M-a uimit arena din Roma. Din toate zonele se auzea doar “Hai, Simonaaa!” Ca telespectator (mă rog, laptopspectator) am avut impresia că absolut toţi cei prezenţi la meci sunt fanii Simonei, iar americana este barbarul aruncat în Amfiteatrul Flavian pentru a fi hulit şi răpus în urale.
Poate partida ar fi ţinut mai mult, poate Venus s-ar fi ridicat din genunchi dacă avea măcar UN fan alături.

Nu am reuşit să înţeleg cum aportul unor scandări venite din public, de la necunoscuţi, poate decide rezultatul unei confruntări sportive. La fotbal, acelaşi fenomen. Echipe care câştigă acasă cu 3-0 pentru a pierde în deplasare la diferenţă mai mare. Vorbim despre sportivi profesionişti, cu mulţi ani de experienţă, învăţaţi cu forfota unui stadion.

Spectatorii urlă, cântă, înjură, aplaudă, huiduie. Aşa, şi? De parcă ai sta cu frica în sân, nu care cumva să intre vreun fan în teren să-ţi şuteze în minge ori să-ţi dea peste rachetă. De când au devenit vibraţiile laringelui capabile să modifice traiectoria unei mingi?
Şi totuşi, fenomentul este cât se poate de real şi puternic. Vocea spectatorilor câştigă meciuri.

Simona Halep câştigă şi datorită fanilor care dau senzaţia majorităţii pe orice arenă. La meciurile Simonei, părem cel mai numeros popor din lume. Este o plăcere să asculţi publicul, să simţi tremurul care se ridică din zgură şi din steaguri fluturate. Aştept prima televiziune care să transmită tenisul fără comentarii.

Pe cât de mult iubesc sunetul arenei, dezaprob comportamentul şi felul prin care comentatorii români aleg să-şi facă meseria. La 6-2 4-1 pentru Simona, lucrătorii de la Dolce au revenit la dulcele stil clasic:
“Venus ar trebui să se bucure pentru acest game câştigat în setul doi”
“Incredibil, Venus trage de timp între mingi doar pentru a ţine partida mai mult de o oră”

Vorbim despre o campioană imensă, un sportiv care a scris istorie şi încă intră pe teren, din pasiune pentru fenomen, la aproape 35 de ani. L-am prins ieşit din formă şi e la pământ? Păi hai să facem mişto de el, cum altfel?!

Simona Halep va juca sfertul de finală la Roma împotriva Alexandrei Dulgheru, surpriza turneului. Aştept meciul cu emoţie, plăcere şi frică. Îmi e tare frică de ce buhe căpiate vor slobozi comentatorii Dolce la acest meci.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.