Facebook-ul şi muntele de ipocrizie

facebookPe Facebook circulă de ceva timp un filmuleţ realizat de nişte concetăţeni mai ciudăţei. Este un reportaj turnat pe marginea unui lac şi comentat probabil cu intenţii pamfletăreşti. Nu îl voi posta pe site pentru că, din punctul meu de vedere, este o jegoşenie sinistră. Genul de jegoşenie care nu ar trebui răspândită în online.

Pe scurt, câţiva cetăţeni de naţionalitate română şi etnie ţigănească îşi plâng moartea copilului de doi ani. Copil de doi ani care s-a înecat în lacul amintit în primul paragraf. Glumeţii care au realizat reportajul îi numesc pe ţigani “zburătoare”, iar victima, copilul de doi ani, este numită “pui de cioară”. “Puiul de cioară a zburat în lac”, “O zburătoare mai puţin”, stilul ăsta de comedie savuroasă.

Ca orice om încă sănătos la cap, am anunţat Facebook-ul despre existenţa materialului. Am completat toţi paşii, am bifat căsuţele cu “rasism”, “discriminare etnică” şi alte blablauri folosite de Facebook pentru lustruirea anusului. După care am aşteptat liniştit, convins că mizeria va fi ştearsă de administratori.

Aşa arată răspunsul primit după două zile:

Facebook Help Team:
Thank you for taking the time to report something that you feel may violate our Community Standards. Reports like yours are an important part of making Facebook a safe and welcoming environment. We reviewed the post you reported for containing hate speech or symbols and found it doesn’t violate our Community Standards.

S-a înţeles? Facebook îmi mulţumeşte pentru colaborare. Datorită celor ca mine, comunitatea lor este un mediu sigur şi primitor. Un mediu în care este în regulă să batjocorim moartea unui copil şi tragedia unei familii.

Dar Doamne fereşte să postăm vreun articol cu “sex” în titlu, pentru că atunci încălcăm în mod evident orice limită a decenţei.

Zuckerberg este un geniu şi merită fiecare bănuţ câştigat. Pentru că a înţeles perfect lumea în care trăieşte. Societatea modernă în care ne amăgim este construită pe un imens munte de ipocrizie. Iar în vârful muntelui, genialul Zuckerberg şi-a ridicat castel.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. Poti sa publici pe facebook un articol cu SEX in titlu, fara probleme, doar ca nu-l poti promova si distribui.
    Oricum este o mizerie raspunsul celor de la Facebook.

    Reply

Leave a Comment.