Expendables 3 trailer – te face copil

De fiecare dată când iese vreun expendables, apare câte-un limbric cu pretenții de fin conaisseur care să spună că numa vulgul, peizanii, maneliștii și copiii se uită la așa ceva iar apoi o dă în bară dând exemplu de film excelent un eșec de calibru (pentru expendables 2 am văzut la 3 oameni aceeași comparație – pentru ei ultimul James Bond era filmul de mare clasă…).

Așa o să fie și de data asa, așa că m-am gândit să fericesc online-ul cu o părere de adevărat conaisseur (adica a mea) al acestei lumi și să identific publicul care e capabil să guste bijuteria asta de film (și-o să vedeți că nu-s sarcastic când zic asta).

În prima categorie îi avem pe cei mai sus amintiți plus puștanii de sub 15 ani. Na, asta e, e film cu bătaie, pușcoace, explozii, evident că pentru cei de 40 de ani care tot mai cred că orice film cu Van Damme e le creme și ăsta merge uns.

Nu ne referim la partea asta a publicului ci la omul cu gusturi fine. Ha, ha, ha, cărui om cu gusturi fine îi poate place Expendables?

Uite așa:

– să fie bărbat sau o fată ce-a copilărit mai băiețos

– să fie capabil de auto-ironie (și aici o să vezi cum pică snobii ăia cu care începusem articolul unu  câte unu), dacă umorul îndreptat spre tine te face negru pe dinăuntru filmul ăsta nu-l poți gusta, cu atât mai mult să zici că e bun

– să fi mâncat pe pâine în copilărie filmele cu rambo,rocky,sport sângeros și așa mai departe

– să fie capabil să înțeleagă că filmul este o parodie-manifest al filmelor care l-au fericit când era puști (adică să știe destul de multe despre ele încât să prindă umorul din replicile ironice cu care e înțesat filmul).

Când ești în stare să spui că ultimul James Bond a fost măreț, doar pentru că ai auzit tu c-au încercat să-l ducă spre clasic și treci total pe lângă niște scăpări de-a dreptul cretine (ai un puști nou la device-uri, ultra-hacker și băgat până în gât în lumea 2.0 dar își arată disprețul față de gadgeturi și-i dă lu James un radio cu antenă… bătălia finală se dă într-o vilă pe care elicopterul inamic putea s-o bubuie din temelii cu o singura rachetă… James câștigă lupta cu eroul negativ aruncându-i un cuțit în spate fără să mai intre în casă..) plus o regie extrem, extrem de proastă (proastă pentru 007, miraculoasă pentru alte genuri ) nu ești în stare să analizezi nici-o prună, băiatule, stai jos și vezi-ți de ale tale.

Expendables e o serie deosebită, o bijuterie a filmelor de acțiune. Iar bijuteria vine exact din faptul că nu e doar un film de acțiune, ci povestește și râde de o epocă aparte a filmului, epocă ce a marcat generație mea și încă vreo câteva pe lângă. Iar râsul îl scot exact ăia de și-au construit faimă, nume și-averi atunci și cu noi. De asta e și exagerat – umor – get it?

Să-l auzi pe Chuck Norris spunând poanta cu vipera, să-l auzi pe Willis spunându-i lui Arnold  – you’ve been back enough… frișcă cu căpșuni de pe buricul unei creole, vă spun…

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

1 Comments

Leave a Comment.