eCatalogul pentru mămăligi

catalog_95418400_30236700Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu si primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoita, au sustinut miercuri o conferinta de presa in care au anuntat implementarea programului eCatalog, ca program pilot, in toate cele 70 de scoli si licee din sectorul 3 al capitalei. (Ştirile Pro Tv)

Care este marea diferenţă? Contează mai puţin faptul că înlocuim copacul presat cu pixeli şi electroni. Diferenţa vine din expeditivitate şi comoditate. Părinţii nu mai trebuie să bată drumul până la liceu, să aştepte după profesori, să stea cu inima cât puricele în faţa unei posibile ruşini. Toate notele şi toate absenţele vin instant prin SMS.

Dacă ideea funcţionează, catalogul electronic va fi folosit la nivel naţional până în anul 2020. Ar fi într-adevăr un pas avangardist pentru un stat care încă nu a terminat procesul de electrificare naţională, început în 1882 la palatul de pe Calea Victoriei.

Sper totuşi să nu se întâmple şi singurele victime să fie elevii Sectorului 3.

eCatalogul mi se pare cea mai eficientă metodă de sabotare a personalităţii. Până la vârsta de 18-19 ani, tinerii vor fi în continuu sub lupa părinţilor. N-ai avut chef de o oră? Să vezi frecuş şi gărgăuni ce te aşteaptă acasa! Ai luat un 7? Te-ai lins pe bot luna asta: “Cum să nu fii şi tu premiant ca Gigel al Vioricăi? Ce, tu eşti mai prost ca Gigel? Eu n-am fost mai proastă ca Viorica.”

Mă îndoiesc amarnic că măcar un părinte din 10 va avea discernământ în folosirea informaţiei oferite de eCatalog.

Şi mai grav este faptul că se răpeşte libertatea elevului de a se descurca singur. Am luat un 7? Asta este. Mai iau cinci de 10. Am vrut o dată pe săptămână să merg la film în loc de geografie? Mare brânză. 20-25 de absenţe pe semestru nu sunt motiv de scandal. Iar la sfârşit de an, dai raportul: “Tată, mamă, am avut media x,y” Toată lumea mulţumită, mergem mai departe.

Uite că nu se mai poate aşa. Acum trebuie să ai fiecare pas, fiecare respiraţie atent analizate şi criticate. Să primescă părinţii din oră în oră mesaje despre activitatea ta. Oribil!

Experimentul a pornit tot din vina părinţilor. Prea mulţi părinţi dezinteresaţi, prea mulţi copii lăsaţi de izbelişte. Vor fi în continuare la fel de mulţi părinţi dezinteresaţi, la fel de mulţi copii în voia sorţii. În plus, îi vom transforma în nişte moluște mămoase şi pe cei care ar fi putut ieşi folositori societăţii.

Zic să ne reorientăm totuşi, să nu implementăm tâmpenia asta la nivel naţional. Să iasă generaţii de mămăligi cu ombilic doar din sectorul evazionistului Negoiţă.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

 1. “Mă îndoiesc amarnic că măcar un părinte din 10 va avea discernământ în folosirea informaţiei oferite de eCatalog.” – Pai aici e problema, nu la eCatalog. Din punctul meu de vedere, ar fi ok, pentru ca tind sa cred ca multi dintre parintii moderni nu vor face efortul sa verifice notele, online sau nu, pana spre finalul semestrului. Ori, ideea ca parintele are totusi “arma” asta nu e chiar atat de rea in esenta (ar putea duce la un fluviu de sinceritate sau la sacaieli neincetate… cine stie).

  Spun asta si pentru ca in scoala primara, un parinte a avut “surpriza” sa afle, dupa trei ani, ca a sa odrasla era in pragul repetentei… din nou. S-a lasat cu spectacol si o bataie prin curtea scolii care cred ca i-a terfelit mai mult increderea in sine si personalitatea celui mic, decat ar fi facut-o presiunea verificarilor periodice (bine, daca e sa fim sinceri, nu sunt sigur ca pustiul ala avea ce cauta la respectiva scoala/clasa).

  Reply
  • Parintii care isi verifica o data la trei ani copilul, in scoala primara, oricum sunt complet dezinteresati. Nu exista sa fii atat de ocupat incat sa iti faci timp pentru copil o data la trei ani.
   Faptul ca dupa 3 ani s-a gandit sa-l bata in curtea scolii a fost doar o rabufnire, o modalitate de a-si reprima orice sentiment de vină.

 2. Foarte bine observat si total de-acord cu tine, Dani.

  Asemenea masuri sunt ilare.
  Eu nu cred in supravegherea totala a copiilor. Copiii au nevoie de un anumit grad de incredere si libertate, pentru a putea experimenta “cauza si efectul” pe propria piele. Iar fara incredere din partea parintilor, copiii nu vor putea deveni liberi si nici independenti.

  Eu pledez pentru o educatie bazata pe incredere si pe rezultate.

  Daca ai rezultate, am incredere in tine, prin urmare obtii mai multe libertati. Daca nu ai rezultate, scade nivelul de incredere, prin urmare te verific si supraveghez mai intens (libertatea ta scade), pana cand imi dovedesti ca pot sa am din nou incredere in tine. Cum imi dovdesti? Prin rezultate, binenteles.

  Gradul de libertate al copilului trebuie sa fie direct proportional cu increderea pe care i-o acorzi, iar increderea depinde de rezultatele copilului (skill-uri dobandite).
  Cand vorbesc de rezultate nu ma refer doar la performantele scolare. Ci la orice skill pe care copilul trebuie sa-l dobandeasca, incepand de la mersul biped.

  Foarte important la aceasta metoda este increderea initiala pe care trebuie sa i-o acorzi. Altfel se poate inhiba si nu functioneaza.
  Unii vor spune ca acest sistem presupune sa-ti asumi riscuri mai mari.
  Da, asa este, insa performanta si libertate (= evolutie) fara riscuri nu exista.

  Sistemul pilot al lui Negoita, omoara orice urma de libertate si incredere in copii. Nu are cum sa functioneze.

  Reply
  • parerea mea e ca in anul 2015, e perfect normal sa se “digitalizeze datele”, sa ai acces instant la niste date…e alegerea ta daca tu ca si parinte iti verifici sau nu copilul …si poti lua/nu lua masuri…ideea este ca oricum informatia exista scrisa in catalog, de ce nu ar fi intr-o baza de date? Eu zic ca e o idee foarte buna si incet trebuie sa scapam de rahaturile astea completate cu pixul, e fucking pierdere de timp…:))
   btw Hary shtii ca la noi in Ro la scoala, facultate, la aprox. 90 % din cursuri inca se dicteaza si scrii ca si oligofrenul dupa dictare?…:))…si scrii si iara scrii, multa informatie si degeaba…pierdere de timp, chestiile astea trebuiesc schimbate, poate dupa un model nordic de ce nu.:)…parerea mea este ca trebuie sa se digitalizeze totul…:)

  • Claudiu,
   noi nu vorbim aici despre digitalizarea datelor pro sau contra, de cataloage vs baze de date, ci despre necesitatea unui sistem de informare a parintilor automatizat.
   Vorbim despre faptul ca sistemul propus informeaza parintii in timp real de notele obtinute de copil la scoala. Si nu numai.
   Nu este nevoie de un astfel de sistem de raportare, care trece peste increderea in copil.
   Copilul trebuie educat sa informeze parintele. Informatia trebuie sa vina de la copil, nu de la sistem. Asta e ideea.

  • Hary perfect de acord, insa daca vine informatia si de la copil si de la sistem? ce zici de asta?
   Speta, poate tu nu vrei sistemul, ok debifezi casuta cu notificare, asta e…:)…eu poate vreau sistemul, is mai comunisto-securist, libertate controlata.:)..eu zic ca amandoua sunt niste variante de luat in calcul, cu conditia sa am optiuni…

  • Claudiu, asta e control total, informatii de la copil si de la sistem. Si daca se poate si de la vecini… 🙂
   Par-ti-duul, Cea-u-sescuuu, Ro-ma-niiia!

  • Hary,
   partea interesanta ..:)..e ca Negoita (primar sector 3) are un parteneriat romano-german, urmeaza un model german de licee (ex. scoala Hamburg), …eu nu cred ca suntem primii in lume la catalogul electronic,.. ma intreb in SUA cum au catalogul..:)

  • Catalogul electronic nu e in sine gresit, repet, nu trebuie sa fie totul pe hartie… Gresit este cum incercam noi sa implementam un sistem informatic. Nu avem notiuni elementare de protectia datelor si nici de protectia intimitatii persoanelor, fie ei si copii.

   In Germania fiecare scoala decide cum doreste, noi in schimb, ne gandim imediat sa dam o lege si sa implementam in toata tara, sa fie la fel. Comunism pe fata.

 3. Clau, unde mai pui ca in Romania protectia datelor cu caracter personal este prastie? Iti dai seama ca unii parinti o sa stie si notele celorlalti copii, nu?
  Sa vezi atunci presiune pe invatoare si profesori. Si raca intre parinti. 🙂

  Reply

Leave a Comment.