Deadpool, un film de nota şapte

deadpool-1L-am notat cu şapte pe IMDB. Mă gândesc că poate am fost cam indulgent. Excluzând Captain America: The First Avenger, Deadpool este cea mai neinspirată producţie din seria Marvel. Măcar în cazul Captain America am găsit o explicaţie: Au vrut să coboare ştacheta până pe fundul prăpastiei şi orice film cu super-eroi să pară acceptabil prin comparaţie.

Cred că am prins sensul şi în cazul Deadpool. Filmul, o bizarerie a genului, s-a dorit a fi pentru seria Marvel ce a fost The Cabin in the Woods pentru filmele horror – parodia prin zeflemisire extremă, o batjocorire deliberată a ideii de super-erou.
Un personaj liniar, superficial construit, a cărui superputere este rezistenţa la orice. Le-a trebuit multă imaginaţie pentru aşa ceva.

Actorii joacă mediocru, acţiunea se plimbă agale pe pârleazul dintre ridicol şi plictiseală. Iar scenariul pare scris pe şerveţel, în pauza de masă, lângă o strachină cu supă leşioasă, reîncălzită.

Şi totuşi, putea fi un film bunicel, dacă nu o zbârleau la capitolul umor. Există, bine ascunse, două glume reuşite. În rest, o lungă listă cu replici infantile şi divertisment de autobază părăsită.

De exemplul, în prima jumătate de oră, Deadpool ne spune celebrul banc de pe vremea lui Ştefan cel Mare:
“Eu port costum roşu ca să maschez sângele. Inamicul are pantaloni maro.”
De ce, Doamne iartă-mă, aşa ceva?!

Glumele facile pot avea farmecul lor. Am văzut asta în The Last Boy Scout, cu Bruce Willis şi Damon Wayans. Consider producţia respectivă o capodoperă a filmelor de acţiune-comedie. Dar pentru asta ai nevoie de actori şi scenarişti.
Nu este cazul în Deadpool.

Da, nota şapte. Cu toată indulgenţa de care sunt capabil.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. Dap, Deadpool a fost absolut excelent, mai ales avand in vedere “dificultatea” materialului sursa (si n-a fost produs de studiourile Marvel, are doar licenta) 😛

  P.S: Eu o sa consider recenzia trolling, mai ales ca ai comparat ceva (orice) cu The Last Boy Scout :))

  Reply
  • Sincer și mie mi-a plăcut ideea mai mult decât execuția dar l-am servit cu mare plăcere și aș vrea să văd continuări mai bune, e poveste de povestit acolo și umor de îmbunătățit. Mai mult de 7 nu i-aș da nici eu dar 7 e o notă onorabilă 🙂

  • Da, 7 este o notă bună. Captain America: The First Avenger a primit 5 din partea mea.
   În recenzie am zis de părţile proaste. Are şi părţi bune, clar. Dar nu am vrut să pun un “Spoiler Alert” sub titlu 🙂

  • Iar The Last Boy Scout este geniul pur!
   Mai masculin decât Bruce Willis în filmul ăla nu există :))
   Uite, de exemplu, replica următoare este romantică până la lacrimi spusă de omul potrivit în contextul potrivit (citez din memorie):

   “Fuck you, Sarah! You’re a lying bitch. And if the cops weren’t here, I’d spit in you face!”

  • istetule Dani, tu esti o fiinta bizara nu filmul deadpool. Majoritatea filmelor cu supereroi vor sa compromita chiar IDEEA de supereroi si lideri adevarati(Isus foarte probabil a fost un SUPERLIDER). Acest film parodiaza chiar acest aspect(al filmelor cu supereroi a caror exagerari fanteziste, descurajeaza iremediabil opinia publica). Cineva(la nivel global) chiar se teme de aceasta tema(a superliderilor, care ar trebui urmati CU ADEVARAT). Tineti minte parodia Deadpool, prea multe serii n o sa aiba, la fel cum s a intamplat cu filmul AVATAR, filme gen manifest, cu mesaje subtile si corect transmise opiniei publice.

 2. ca sa fac o gluma de acelasi nivel: ai inceput sa mananci litere, ti-e foame?
  sau tabloid:vezi la ce a recurs un roman ca sa-si potoleasca foamea!

  Reply

Leave a Comment.