Dă-ne o poză de sprijin şi vom răsturna pământul

Iulia IonescuNu cred că mai există vreun român, abonat la internet sau cablu tv, care să nu ştie cine este fata din poză. În doar câteva zile, bulgăraşul Iulia Ionescu s-a rostogolit, a adunat straturi noi şi groase, transformându-se într-o avalanşă. Toată lumea vorbea DOAR despre Iulia Ionescu, toate site-urile şi posturile de ştiri ne bombardau din oră în oră cu noutăţi despre fata fugită de acasă. Nu ar fi existat un asemenea bombardament de informaţie nici dacă timp de trei zile dispăreau preşedintele şi primul ministru.

Între timp, concomitent cu escapada Iuliei, a mai dispărut o fată. Andreea Popa, din Tulcea, în vârstă de 16 ani, a dispărut de o săptămână. Probabil vă întrebaţi de ce nu aţi auzit până acum de Andreea Popa. De ce o fată dispărută de 3 zile „a eclipsat-o” complet. Nu este mai grav cazul unei eleve ce a dispărut de 7 zile şi despre care nu se mai ştie nimic? Nu reprezintă o ştire mai importantă? Nu ar servi mai mult interesului civic şi social promovarea unui caz nesoluţionat?

Întrebări retorice, evident. Ştim deja răspunsurile şi, probabil, am reuşit să identific sursa generatoare de manifestări absurde, dar totuşi valide şi specifice societăţii noastre. Totul porneşte de la interesul publicului. Un public naiv şi de multe ori autodistructiv. Un public care se comportă asemenea unui organism dependent de heroină. Este atins de drog până la nivel de celulă şi continuă să îl consume până la dezintegrare. Iar traficantul de heroină, dealerul, este hienida curviştină, presa. Cei ce lucreză în presă (print, tv, online) au învăţat de-a lungul timpului cum să manipuleze şi să controleze organismul dependent şi bolnăvicios.

În primul rând, un drog reuşit, adică o ştire „virală” trebuie să aibă o poză pe măsură. Aceasta este poza elevei din Tulcea:
9982a2c895ef3dc1f6894c00b832455b-xl
Nu are nimic din potenţialul pozei în care Iulia Ionescu apare cufundată în puritate, purtând o floricică în păr. Este şi de o calitate foarte proastă, chiar nu aţi mai găsit altă poză? Imaginea asta nu e în stare să clintească o gospodină puhavă din fotoliu. Cum să mobilizeze autorităţile statului până la nivel de miniştri? În caz că nu e evident pentru toată lumea, autorităţile statului acţionează în funcţie de interesul publicului, nu de interesul public. Dacă oricum ochii societăţii sunt în altă parte, de ce să facă efort inutil?

În al doilea rând, un drog reuşit, „viralul” despre care am zis, trebuie să aibă câteva ingrediente imposibil de substituit. Sunt nişte laitmotive ce rezonează de fiecare dată între celulele organismului drogat. Cele mai importante laitmotive în cazul Iuliei sunt „răsfăţata de bani gata” şi „cât de nemernică este biserica”.

Mitul beizadelei şi mitul bisericii corupte. Imposibil să dai greş atunci când apelezi la ingredientele respective. De fiecare dată, mase impresionante de părerologi se vor plasa de ambele părţi ale baricadei şi vor declanşa dispute şi polemici interminabile, vor elibera energiile necesare pentru alimentarea Avalanşei Iulia.

Cazul respectiv a fost unul fericit, a avut poza perfectă, a avut povestea perfectă: Eleva care şi-a vândut lanţul de aur şi iPhone-ul pentru a pleca la mânăstire, unde nemernicii de călugări nu au anunţat autorităţile. Cazul elevei din Tulcea nu are poză şi nu are poveste. Nu are mituri şi nici laitmotive. Este doar o adolescentă anostă dispărută de o săptămână, încă un nume adăugat pe lista unor caporali de la poliţia locală.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

  • Man, și eu am android. Când dau să comentez de pe telefon nu mi se întâmplă ceea ce ai descris tu, dar, de exemplu, când vreau să dau un reply, apăs și mi se ridică pagina până sus. După ce o cobor din nou în dreptul căsuței de comentarii și încep să tastez nu mi se mai întâmplă. Depinde poate și ce versiune de android ai și, mai ales, ce browser folosești. Dacă folosești petarda aia de browser by default, normal să fie pln de glich-uri. Descarcă Chrome, de exemplu 😉

  • Poate ne citeste Esca :))
   Nu m-am uitat la stiri. Foarte bine daca a aparut la Pro. Sanse mai mari sa o recunoasca cineva si sa ajunga acasa. La televizor ma uit mai rar, dar citesc stirile in ziare si online. Ieri am vazut-o pe Iulia Ionescu pe prima pagina in doua ziare mari. INCA este subiect principal pentru anumite ziare mari..

  • eu am o ora pe zi e televizor…la 7 seara…ma simt ca-n copilarie…din cand in cand caut si bulgarii si “studio x”

   dar mi-a sarit in ochi poza tipei…a fost un reportaj parca cu cati copii sunt dati disparuti si cati sunt gasiti…ideea generala transmisa “politia freaca menta”

Leave a Comment.