Cum sa te faci auzit?

In timp ce presa din Anglia (Daily Mail) a creat panica si neliniste in randul cetatenilor prevestind o migratiune a saraciei de proportii odata cu caderea restrictiilor pe piata de munca din UK, cea din Germania (SZ – Süddeutsche Zeitung) publica in mod “agresiv” (prima pagina) articole anti-panica, sustinand ca deschiderea pietei de munca pentru romani si bulgari nu afecteaza ci dimpotriva este chiar benefica pentru sistemul social din Germania.

In articolul publicat ieri in SZ “Mythos Armutsmigration” autorii (Jannis Brühl si Kathrin Haimerl) incearca sa darame mitul migratiunii saracilor Europei in paradisul social german argumentand cu cifre statistice din anul trecut – adica cu cifre care reflectau realitatea de dinainte de caderea ultimei bariere pe piata de munca – ca romanii si bulgarii sunt buni contribuabili la serviciul de asigurari sociale si pensii din Germania.

Rata somajului in randul romanilor si bulgarilor din Germania ar fi mult sub nivelul mediu al tuturor cetatenilor cu domiciliul in Germania si asta cu toate ca nivelul pregatirii lor profesionale ar fi sub media fortei de munca existente in Germania.

De asemenea – asa se argumenteaza in articol – accesul la ajutorul social de stat din Germania, ar fi din start ingreunat pentru cetatenii europeni care nu au excelat in tara lor de origine in cautarea si gasirea unui job.

Concluzia pe care o trag autorii articolului este ca romanii si bulgarii ar veni sa munceasca si nu sa intinda mana, si ca o fac pe bani mai putini decat alti migranti economici europeni.

Cu asemenea argumente incearca cei doi jurnalisti sa contracareze discursul rasist, anti-social si anti-european pe care unii politicieni conservatori din Germania il practica in ajun de europarlamentare.

Gerda Hasselfeldt (CSU – uniunea social-crestina) de exemplu, militeaza pentru crearea unor noi legi, care limiteaza accesul romanilor si bulgarilor la sistemul social din Germania. Vizati sunt in special cei care incearca sa pacaleasca sistemul, adica cei care vin fara nici o intentie de a muncii, ci doar pentru a beneficia de ajutorul social.

Din comentarile postate de cititorii articolului reiese ca majoritatea considera articolul praf în ochi, demontand argumentele celor doi autori. Eu am rămas pozitiv impresionat de calitatea comentarilor. Majoritatea sunt bine formulate și foarte raționale.

Asa ca am lăsat și eu un comentariu ceva mai emoțional și provocator asa, în care subliniam ca tocmai aceia care nu au educație scolara și profesionala – în marea lor majoritate țigani care trăiesc de pe urma ajutoarelor sociale în România – vor migra spre tarile în care ajutorul social mult mai mare chiar și decât un salariu mediu în România. In final ii sfatuiam pe nemti sa se imbrace gros, pentru ca crivatul invaziei nu va intarzia sa apara….

Comentariul mi-a fost moderat (nu a fost publicat) pe motive ca ar fi tendentios, rasist (la adresa tiganilor) și provocator si ca nu ar corespunde regulilor de etica și corectitudine politica a redactiei. Am primit un email în care mi s-a explicat pe larg regulile pentru a comenta pe site. Am zis ok, mersi de informatie si am reformulat comentariul, zicand acelasi lucru dar intr-o forma mai diluata si echidistanta si prompt mi-a fost aprobata contributia. Am primit si multumiri de intelegere din partea redactiei.

In fine, ceea ce vreau sa transmit, nu este nimic nou, dar se adevereste de fiecare data: daca vrei sa te faci auzit, nu conteaza ce spui, ci cum o spui. Intotdeauna. In orice situatie. Ca este vorba despre politica sau despre casnicie. Ca vorbim in mediul online despre rromi si nevoia integrarii lor sociale sau cu sotia despre rolul berii si prietenilor intro casnicie fericita si de durata.
In aceeasi ordine de idei, daca vrei sa te faci auzit si mai ai si pretentia de a convinge, este important sa ai si argumente pertinente.

Insa doar daca vei reusi sa treci de bariera emotionala si/sau rationala a interlocutorilor tai, abia atunci vor conta argumentele tale.

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

5 Comments

 1. Tonul face muzica. Auzi să-ți explice motivele pentru care ai fost moderat – superb.

  Cumva pe net se pierde însă o regulă de bun simț – dacă în realitate te iei de cineva/parerile cuiva agresiv te aștepți, normal, la un răspuns pe măsura tonului tău, ei cumva în online cel care face asta are pretenția să i se răspundă extrem de moderat și elegant. Dacă îl iei tare se consideră nedreptățit, jignit și așa mai departe, fără să se gândească o clipă la cum a început el discuția.

  Reply
  • Vlad, vezi tu, problema nu este numai la cel care provoaca, ci si la cel care se lasa provocat. Poti sa-l castigi pe interlocutorul tau iritat sau agresiv raspunzandu-i elegant si detasat. De cele mai multe ori, ii castigi respectul cu o asemenea atitudine.
   E ca si in trafic. Poti evita multe accidente daca esti atent si conduci preventiv. Adica daca-i feresti pe cei care gresesc si sunt neatenti in trafic.
   Daca te bazezi doar pe reguli si pe dreptatea ta, vei avea parte de multe accidente. Pentru ca nici un sistem nu este perfect.
   Ideea este ca fiecare dintre noi mai greseste. Si fiecare ne dorim, atunci cand mai gresim, sa nu fim executati si sa ni se dea o a doua sansa. Avem nevoie de votul de incredere ca sa putem deveni mai buni.

   Problema in Romania este ca lumea a devenit agresiva, nu mai respecta nici o regula, e neatenta in comunicare si urmareste doar greselile altora.

 2. Hary, asta e deja altă discuție. Cum reacționezi tu nu schimbă absolut nimic din stupidul situației în care un om pretinde să-i respecți părerile după ce el, fără să îi fie cerută vreuna, vine și te ia pe sus.

  Cât despre reacție, nu toată lumea e interesată de respectul oricărui om cu care intră în contact online sau cotidian. Pentru mine de exemplu e plăcut să am respectul oamenilor pe care îi respect la rândul meu, nu am nici cel mai mic interes personal în a câștiga respectul/prietenia/discuții viitoare cu niște băgători în seamă/troli/ sau mai știu eu ce varietate de supermani ai netului.

  Bineînțeles când scopul este să creezi o comunitate, sa stârnești și să menții dialog, atunci evident reacția ta ca partener de dialog trebuie să aibă în vedere scopul respectiv dar atunci alegerea nu mai e personală ci dictată de un obiectiv.

  Pentru mine online-ul e identic cu viața reală, ești cocoș fără bază prefer să nu am de-a face cu tine sau dacă tot te bagi în seamă să te tratez cum meriți.

  Reply

Leave a Comment.