Cum să citim mai rapid, o carte pe oră

Se putea să nu apară o aplicație și pentru asta? Cum să stea tehnologia în loc când e vorba de o îndeletnicire atât de prezentă și pentru care toată lumea se plânge că nu mai are timp?

Marea invenție se bazează pe faptul că pierdem mult timp urmărind cu ochii rândul cărții, dând foile și așa mai departe. Soluția cu care se vine e extrem de simplă, pac țac abracadabra, cuvintele afișate pe loc și pe rând, cam așa:

xiss8e7

sau așa:

oo2oopm

Se poate și mai repede, stați liniștiți.

Trecând peste faptul că m-a obosit cumplit urmărirea unei singure fraze și presupunând că ne-am putea obișnui să citim așa tot rămân niște obiecții masive:

1. dacă scopul este cititul rapid cu exercițiu poți ajunge fără probleme să citești fraza cu frază, în nici într-un caz cuvânt cu cuvânt. Până la 4-5 ani de la ieșirea din facultate nici nu știam ce înseamnă să urmărești rândul pentru că informația părea a veni de pe sfert/jumătate de pagină odată, abia după ce nu am mai citit aproape nimic câțiva ani am priceput de ce cititul este perceput ca un efort și ia timp. Acum îmi place să cred că-s pe drumul de revenire la un ritm decent.

Cu alte cuvinte cu cât citești mai mult citești mai repede, mai repede decât ai putea urmări câte un cuvânt pe rând.

2. Literatura nu este numai despre informație ci și despre felul cum sunt așezate cuvintele iar asta vezi uitându-te la cum sună paragrafe întregi, nu chinuindu-te să urmărești o succesiune rapidă de cuvinte. Ar merge deci pentru lecturi informative dar ar strica complet experiența cititului cărților de beletristică unde stilul e la fel de important ca datele din conținut.

3. Asta e de ordin practic. Nu am auzit să vină la pachet cu un app contra clipitului sau trebuie să-mi lipesc pleoapele cu scotch când am de citit?

Mi-e greu să cred că e ceva serios.

sursa via

 

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

2 Comments

  1. Nu cred ca este aplicabil la un Camus, dar cand este o nuvela/roman de vacanta, usurel… merge. Mie mi se pare interesant.

    Reply

Leave a Comment.