Ciuma roşie cu barbă

mos craciunSe apropie, îi simt vibraţia în vântul tot mai rece, mai iernatic. Cele două vineri negre, prima românească şi a doua importată, sunt doar antrenamente uşoare. Jocuri de gleznă, regulări de suflu pentru cotropirea ce va să vină.

A început în urmă cu o săptămână, când am văzut primele reclame la ceva cioburi colorate “de sezon”. Iar în seara asta a devenit oficial. Peste strada mea, în jurul grădiniţei, s-a aprins instalaţia de iarnă! Luminile, culorile, multitudinea, oroarea!

Winter is coming! Probabil din sărbătorile şi serbările iernii şi-a tras R. R. Martin seva inspiraţiei. Nu văd mare diferenţă între un dragon atroce, turbat, şi un burtos cu barbă, zburând într-o sanie trasă de reni. Care reni au becuri mari şi roşii în loc de nas. La capitolul scene horror, stăpânul hou-hou-hou al renilor mutilaţi bate lejer orice dragon.

Cât despre armata morţilor vii ce se apropie de la nord de zid…pff, să fim serioşi! Adevăratul sens al cuvântului zombi este dat de noi în fiecare an, cu fiecare “lună a cadourilor”, “lună a celor cuvenite”, “lună a răsfăţului”.

O forţă cosmică, o radiaţie extraterestră pune stăpânire pe creierul nostru. Ne călcăm pe bombeuri în trafic, în magazine, la cozi. Ore, zile, săptămâni de alergat, cumpărat şi cărat. Transpiraţie, zăpadă topită amestecată cu noroi şi motorină, aglomeraţie, ambuteiaje, gaze de eşapament inhalate, strigăte, îmbrânceli, nervi, vomă, lacrimi şi hou-hou-hou.

Nu mai am tărie pentru încă o rundă a înnebunirii generale. M-am săturat să mă lupt cu Moş Psycho şi armata sa de reni-cyborg. Sunt suprasaturat şi de luminiţe cu miros de plastic încins, ca nişte ochi de draci ce te azvârle în spasme epileptice.

Nu mai vreau cântări melancolice despre brazi, îngeri şi sarmale. Se apropie, e inevitabilă, ciuma roşie cu barbă; armata, armata de zombi agitaţi, zemoşi, slinoşi. Bat clopoţelele pentru mine, din nou. Începe oficial încă o lună din ăl mai de groază poltergeist. Cu oameni!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

Leave a Comment.