Cine merită ajutor de la stat?

Trăim într-o țară unde aproape toată lumea așteaptă ceva de la stat și când zic ceva nu mă refer la lucrurile normale pe care să le pretinzi de la o guvernare ( justiție, protecție, legislație corectă, servit interesul statului și așa mai departe) ci la cadouri materiale, indiferent sub ce formă vin ele.

Mi-a căzut podul de șubred ce era de ce nu face primarul nimic? Mi-a nins în curte unde-s jandarmii să dea zăpada? Mi-a stricat inundația casa neasigurată obligatoriu de ce nu-mi face statul alta la loc?

Subvenții pentru orice, pensii grase pentru handicapuri de 2 lei (nu, când ai jumate de unghie lipsă nu înseamnă că nu poți să muncești și meriți sporuri), pretenții la limita incredibilului ( de ce mă debranșezi, mă criminalule, de la curentul pe care-l fur direct de la stâlp?) de la un popor în care singura monedă de schimb este aruncat cu moneda în mâna întinsă.

Rezultatul este clasa politică pe care toată lumea o înjură când discuțiile se poartă teoretic și o sprijină când își cere practic, kilul de ulei și făină, în orice formă ar fi el.

Pe cine ar trebui să ajute statul? Pentru că da, sunt oameni care trebuie și merită ajutați, dar cum să-i deosebim de restul de cetățeni cerșetori?

Nu mi se pare atâta de greu, încrucișăm două principii clare și cine rămâne pe listă aia e:

1. Să aibă nevoie.

Să ai nevoie de ajutor de la stat, fără să prestezi nimic în loc (de la stat înseamnă implicit și de la mine din buzunar) înseamnă că fără el nu poți să trăiești la un nivel de trai minim decent. Nu, nu bun, nu comod, nu lejer, ci minim decent. Vrei mai mult nu-mi lua mie din buzunar, dacă îți e cineva dator ia de la el sau găsește o cale să produci mai mult.

Ai acea cale și nu vrei să o folosești că nu-ți convine din diverse motive, e alegerea ta iar statul și eu nu avem niciun motiv să te ajutăm. Ai casa de juma de milion de euro în București la care nu-ți permiți să plătești căldura și vrei ajutor? Vinde-o și ia-ți un apartament din jumătate de bani și poți să trăiești regește… nu vrei? Descurcă-te, nu mă pune pe mine să-ți dau bani când eu visez să am și eu un loc al meu unde să stau…

Ai două mașini și vrei ajutor pentru ceva? Două apartamente? Doua vacante afară pe an? De ce trebuie să-ți plătesc eu din buzunar vreo cheltuială? NUUUU!

Ai nevoie și nu ai cum să rezolvi un nivel minim de trai decent singur, atunci e normal să fii asistat, e normal să-mi iei ceva din buzunarul meu. Oameni suntem.

Ai nevoie și ai cum să rezolvi singur dar nu vrei pentru că nu-ți convine, e alegerea ta să trăiești ca dracu. Ia mâna de pe banii mei.

2. Să merite.

Un cetățean al statului are și drepturi și obligații, nu te comporți ca atare nu pupi ajutor de la stat, din buzunarul meu. Te plângi că n-ai cu ce să-ți hrănești copilul dar îți iei vodkă și țigări? Nu ai încercat să te angajezi în viața ta? Îți bagi picioarele în el de învățământ obligatoriu? Zice clar că asigurarea e obligatorie și pe tine te doare-n fund?

Nu meriți, nu primești.

Două principii puse cap la cap, atât. Care se califică e ajutat care nu să-și ia labele din buzunarul meu și să se descurce singur, că are cum. 

Pentru că în România nu mă fură numai politicienii ci și o grămadă dintre noi.

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

  1. E o chestie facuta frecvent de toata lumea la scara mai mare sau mai mica, un ajutor la intretinere iarna, o pensionare mai devreme etc. Cunosc multe cazuri, romanii s-au obisnuit asa si pentru ei asta e normalitatea. Cel mai rau e ca tot ei se plang dupa aia ca e rau, pentru ca ipocrizia e la loc de cinste.

    Reply
  2. Cu principul expus sunt de acord, cu diferenta ca daca statul continua sa isi bata joc de banii colectati din impozitele mele, NU II MAI DAU bani! Acum cateva zile zicea cineva din SUA "something that is legal is not necesarrily lawful", adica ceva legal nu e neaparat si drept. Iar in fata a ceea ce nu e drept avem OBLIGATIA sa ne aparam drepturile chiar daca asta presupune sa incalcam legea! asa ar face un popor cu adevarat liber in esenta sa!

    Reply
  3. absolut nici un avantaj nu vad sa am. In spital dau mita la doctori, asistente, brancardieri, liftier etc., la tribunal ma dezbraca de haine si imi vorbeste de sus in timp ce isi bate joc de mine, la fisc imi vorbeste ca unui boschetar (de parca nu e si ala om), de la politie ma suna si ma injura direct la telefon fara sa stiu cine ce a facut si politia e mai mult avocatul apararii in loc sa fie politie (daca cineva are un neam in politie sau prieten deja politistul se transforma in avocatul apararii si nu mai isi face munca etica si morala de politist pentru care a depus juramant), la biserica imi zice sa imi fie frica de tot si orice fac e corect atat timp cat sunt impreuna cu turma si daca e botez, inmormantare, boboteaza sau nunta trebuie mita si aici, daca nu imi iau bilet de autobus sau am bilet gresit fara sa stiu(situatie in care am fost) ma injura ca pe ultimul gunoi – exact in modul in care ma injura politistii, in loc sa imi faca procesul verbal si sa isi vada de drum. Iar de drumuri nu mai zic, bine ca nu sunt sofer, ca din ce am auzit voi astia care sunteti soferi va plangeti intr-una de drumuri pentru care platiti vignete, si alea degeaba din ce imi dau seama.

    Reply

Leave a Comment.