Cele două fețe ale umanității

EthanCouch_1386865468781_1639017_ver1.0_320_240Ethan Couch este un tânăr din Texas, în vârstă de 16 ani. Este un tânăr „de bani gata”, varianta americană a beizadelei românești. Ethan s-a urcat la volan beat și a omorât 4(patru) persoane. Procurorii acuzării au cerut 20 de ani de închisoare, dar decizia finală luată de instanțe a fost puțin diferită: ZERO zile de închisoare. Judecătorul a decis ca tânărul să fie „supravegheat” în libertate timp de 10 ani. Adică până ajunge la vârsta mea, ar fi bine să nu mai omoare alte persoane…

Americanii au și un termen pentru asta. Se numește „affluenza”. Mai exact, dacă ești un copil de bani gata, răsfățat peste măsură, ți se iartă orice. Logica este următoarea: Din cauza părinților care te-au răsfățat nu ai cunoscut pedeapsa, nu știi ce sunt alea responsabilități sau drepturile altor oameni (dreptul altor oameni la viață, de exemplu). Ca urmare, nu ai discernământ și nu poți fi tras la răspundere pentru faptele tale.

Aparent este o porcărie și un tratament preferențial pentru bogați. Tratament preferențial asigurat prin lege! Dacă băiatul în vârstă de 16 ani era sărac, ce să vezi? Nu se mai putea invoca „affluenza”. De ce zic „aparent este o porcărie”? Pentru că psihologii americani s-ar putea să aibă dreptate în cazul respectiv. Aparent e o porcărie, dar în esență decizia finală mi se pare corectă. Da, mai mult ca sigur băiatul de 16 ani nu avea și nu are discernământ.

Și acum apare următoarea întrebare: De ce dumnezeii Texasului are un copil de 16 ani, fără discernământ, dreptul legal de a conduce o mașină?! E unul din acele momente rare când respir ușurat. Mă încercă gândul că poate, poate, nu la noi în România se află cele mai generoase rezervoare de prostie.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.