Cancerul guvernării Ponta

Clasa noastră politică, clientela ei, baronii ce o conduc, puroiul ce-o ține lipită mai ceva ca mortarul, corupția venerică ce-o conduce, toate TOATE și-au găsit exprimarea cea mai clară, cea mai agresivă și de departe cea mai fățișă în guvernarea Ponta.

Să ne-nțelegem, România nu a avut după revoluție nicio guvernare care să nu mintă, să nu-și servească clientela politică, să nu dea legi fără acoperire practică sau pur și simplu ridicole, să nu facă gafe monumentale la nivel de declarații sau conduită oficială.

Sa ne-nțelegem din nou, România nu a avut după revoluție niciun singur partid politic care să nu fie legat de personaje dubioase sau să nu fie compus din oameni cel mult mediocri, fără nicio pregătire nu  numai în domeniile în care își dădeau cu părerea ci în general și fără o brumă de caracter și verticalitate.

Ce s-a întâmplat în politica românească de aproape un sfert de veac e nici mai mult nici mai puțin decât absolut și eminamente grețos. De ce aș fi așa de consternat de prestația ultimei cete de paraziți slinoși ce ne conduce? De ce aș fi atât de înfuriat de ultimele lovituri când ar trebui să fiu deja amorțit de toate guvernările anterioare?

Simplu, pentru că este prima guvernare care nu se mulțumește cu a fi deasupra legii ci vrea ca legea să nu mai fie. Până acum toți furau, înșelau, prădau resursele statului după planul obișnuit, onorabil să-i zicem în bătaie de joc – încălcăm legea dar suntem prea puternici și aveam prea multe relații ca să fim atinși de ea. Asta e regula jocului în orice țară cât de cât civilizată, corupția există peste tot, doar gradul ei de vizibilitate și influență asupra dezvoltării normale a statului sunt diferite, iar legea rămâne ceva ce trebuie fentat, evitat, lăsat în urmă.

Guvernarea Ponta însă nu joacă după regulile astea, ce fac acum nenorociții ăștia îmi ia și ultima brumă de speranță pe care o aveam față de statul de drept. Ei nu vor să fie deasupra legii practic ei vor să fie pe deplin legali, adică jocul nu mai e suntem prea puternici pentru lege ci este cum să schimbăm legea ca să lucreze pentru noi?

Ultima perlă, după atâtea altele, inclusiv modificările codului și procedurilor penale ca să facă aproape imposibil de anchetat un anumit gen de infracțiuni des întâlnite în mediul politic sau amnistia la grămadă cică din lipsă de spațiu, este legată de bănci.

Știți voi care bănci… alea de băgau în contracte clauze care nu ar fi stat în picioare nicăieri într-un stat cu tradiție în apărarea intereselor cetățeanului,  clauze ce nu numai că fereau banca de orice risc ci o transformau într-o mașinărie de supt bani în plus, peste condițiile inițiale, cam în orice caz și indiferent de cât de bun platnic era omul.

Bineînțeles că la un moment dat clienților le-a ajuns și au început să dea în judecată băncile și să câștige, cum era și normal. Conform unei directive europene și ea extrem de normală și de bun simț, o clauză dintr-un contract bancar declarată ilegală și nulă devine nulă în orice contract de același gen, fără să fie necesară o nouă acțiune de judecată.

Simplu și la obiect, un mare pas înainte în protecția cetățeanului român, care, de ce să nu recunoaștem, este una dintre cele mai ușoare ținte ale sistemului bancar. Și nu, nu vă gândiți că sunt de partea celor care-și iau credite pentru o plasmă pe care nu și-o pot permite ci spun total altceva – oamenii se angajează să plătească în niște condiții pe care le pot duce și apoi se trezesc, fără să știe ce i-a lovit, că totul s-a schimbat și sumele-s altele. Asta  e, oricum ai lua-o, o încălcare a unei reguli generale în contracte – întâlnirea a două voințe.

Bineînțeles că renunțarea la niște clauze care face afacerea atât de profitabilă este o lovitură grea pentru mediul bancar și ghici ce? În guvernarea Ponta ajunge să spui – bă, băieți nu faceți și voi ceva? E de-ajuns atât, se duce și directivă europeană și tot la naiba… dăm o lege și negăm tot ce s-a stabilit ba chiar, ca să nu mai fie probleme, poate scoatem și dreptul instanței de a se ocupa de conflicte între clienți și bancă.. păi nu?

De asta e atât de nenorocită guvernarea asta, nu numai că fură ci vrea să schimbe legea încât furtul să fie legal, nu numai că-și servește clientela politică ci vrea să o facă chiar prin lege, nu își mai apără mizeriile încercând să le acopere ci le scoate în față și apoi le vopsește în alb (un exemplu perfect este plagiatul lui Ponta).

Nu, asta nu s-a mai făcut până acum și este cel mai grav atac la adresa unui stat de drept posibil fără violență. Greață. Greață supremă.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

 1. Pe bune Vlad? Abea acum te deranjeaza cardasia politicului cu bancile? Dar cand am luat 20 de mld imprumut ca sa poata ei sa isi retraga rezerva obligatorie ca sa bage banii in economie si sa mai incaseze niste dobanzi de la populatie, ca erau credite de consum, nu de investitii, a fost ok? Dar cand zicea Basescu ca ar trebui luate masuri imptriva romanilor care nu-si mai achita obligatiile fata de banci, ca si cum aia nu erau super asigurati cu contracte, era ok? Cardasia cu bancile e veche Vlad si nu vine de la noi vine de la prietenii si modelele voastre, UE si SUA. De aia zic eu ca democratia si capitalismul nu sunt compatibile, ca atunci cand ai foarte multi bani iti permiti ori sa cumperi ori sa santajezi sau presezi politicieni.

  Reply
  • băncile au fost întotdeauna extrem de puternice și influente, numai dacă ne uităm ce s-a întâmplat în SUA după criză vedem cât de influente/puternice și în același timp necesare pentru o societate de consum sunt.

   În România nu mai vorbesc ce goange de contracte aveau, însă când se face un pas înainte, când e vorba de o directivă europeană, atunci pur și simplu mișcarea asta e incredibilă – și nu, ceva de genul ăsta de nesimțit nu s-a mai făcut la noi.

 2. Si esti multumit ca scrii despre asta ? – EDITAT PE MOTIV DE IDIOTENIE IMENSA, RETARDISM SEVER SI LIPSA DE OBRAZ ABSOLUTA

  “Tati, eu m-am multumit sa-mi scriu supraraile pe blog, in loc sa ucid toti retadatii din Romania, ca tu sa ai o viata normala”.

  Reply

Leave a Comment.