Ca viţeii la poarta nouă

Mi-am amintit o secvenţă poznașă pusă la cale de nişte comedianţi olandezi. Într-o galerie de artă, au introdus câteva tablouri cumpărate cu mai puţin de 10 euro din Ikea. Le-au prezentat vizitatorilor ca pe nişte excepţionale opere şi au întrebat ce preţ ar fi dispuşi să ofere. În foarte scurt timp, talourile de 10 euro au ajuns sa valoreze zeci de mii.

La fel cum “iubitorii de artă” olandezi priveau tablourile, noi privim felul de a face politică. Încărcaţi cu seriozitate, snobism şi pretenţii, dar fără să avem habar, câtuşi de puţin, dacă analizăm un măr sau o cămilă.

Am ales exemplu ultimele comunicări publice făcute de cei doi piloni politici:

ponta
iohannis

De câte ori aţi auzit în ultimele luni teorii despre guvernul cel harnic – care face şi bune şi rele, dar măcar face – şi preşedintele cel leneş, care se mai plimbă, mai dă un interviu, în rest n-a făcut nimic?

Mi se pare normal. Salariul minim creşte cu 75 de lei. L-a crescut Ponta! Pentru că asta poate şi trebuie să faca un prim-ministru. Să reducă taxele şi să crească salariile.
Iohannis ce-a făcut? S-a mai întâlnit cu un No Name de la licurici, au pus-o probabil de un dineu, cu vinuri, cafele, cheltuieli, alea, alea.

Oare câţi îşi dau seama că Iohannis i-a făcut de fapt treaba lui Ponta? Da, asta era treaba prim-ministrului. Să discute cu fondatorul companiei Stratfor, şi cu alţi fondatori importanţi de pe piaţă, şi să atragă investiţii! Cu aşa ceva trebuie să se ocupe un prim-ministru, nu să constate că a mai scăzut o taxă, ori a crescut o pensie.

În această seară se va vota în Parlament numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE. MRU se clatină pe un val imens de antipatie. Un tsunami de hulire ridicat din rândul populaţiei. Mai contează că MRU este printre puţinii, foarte puţinii politicieni într-adevăr pregătiţi profesional?

Mai contează că înaintea sa l-am avut la SIE pe dinozaurul inert Meleșcanu şi nimeni nu a zis pâs?
Nu, nimic nu mai contează. Pentru că MRU şi-a comandat gel de duş, pixuri şi vită. Nesimţire, oroare, crimă! Merită de urgenţă eradicat.

Oare când ne uităm noi la politicieni, ca viţeii la poarta nouă, suntem viţei autohtoni sau din Kobe?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Foarte bine observat. Ponta incearca sa castige puncte pe plan local, invocand “succesuri” provinciale.
    Iohannis se comporta mult mai matur, mai constient de nevoia de strategie nationala in raport cu partenerii sai internationali.
    Si da, un premier ar trebui sa fie mai preocupat de astfel de tematici.

    PS: ai uitat sa mai mentionezi ca MRU este perceput de multi ca tradator de tara! :))

    Reply

Leave a Comment.