Actriţa condamnată la 90 de lovituri de bici

islam-will-dominate-the-worldMarzieh Vafamehr este o actriţă iraniană, recunoscută pentru rolul din filmul “My Tehran for Sale”, o coproducţie australiano-iraniană. Filmul nu a fost bine primit în ţara natală a actriţei. Regimul de la Teheran a fost revoltat. Nu atât pentru prezentarea stilului de viaţă iranian cât pentru nesăbuinţa actriţei de a-şi juca roul CU CAPUL DESCOPERIT.

În anul 2011, Marzief Vafamer a fost condamnată la un an de închisoare şi 90 de lovituri de bici. Pentru apariţia fără hijab. A fost eliberată după 118 zile, dar şi-a pierdut dreptul de a părăsi Iranul. Este condamnată să trăiască în statul care a biciuit-o, nu mai are dreptul să activeze în domeniul cinematografiei sau în orice altă activitate culturală.

În continuare, în Iran femeile nu au voie să apară în spaţiul public fără a purta hijab pe cap. Mai exact, trebuie să fie complet acoperite, de la călcâie până în creştet. Altfel sunt biciuite şi ajung la închisoare.

Dar să stăm liniştiţi, Coreea de Nord este marea bubă. Şi, în general, statele comuniste îşi maltratează cetăţenii. În Iran e totul bine, e cu drepturile omului şi multă democraţie. La fel şi în Emirate. Trăiască Dubaiul, islamul şi petrolul!

Când mă afectează pe mine în mod direct povestea asta? De exemplu atunci când mă plimb printr-un anume mall din Bucureşti. Ieri s-a întâmplat să mă întâlnesc cu un grup de religie islamică. L-am recunoscut după vorbă, după port. Bărbaţii erau în faţa grupului, purtau costume scumpe şi ochelari de soare. Femeile la urmă, acoperite complet, ca nişte mumii negre. Afară erau 35 de grade.

Sunt de acord cu respectul pentru alte popoare, alte tradiţii. Toleranţa faţă de culte şi culturi.
Dar nu am cum să mă plimb pe lângă voi, fără a conştientiza că în mintea voastră este normal să bateţi femeile cu bice şi pietre.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Si nu pot sa nu observ si eu ceva : daca pe ale lor le bat, ca-s toate acoperite si etc, atunci ce ar merita sa pateasca ale noastre, care-s niste curve care umbla in chiloti pe strada, fara nicio rusine ?

    Zau, nu pot sa nu observ diferenta asta. Incorecta, de altfel.

    Reply

Leave a Comment.